Veľmi chutná torta z odpaľovaného cesta podľa receptu tety Mariky – neodolateľne dobrá!

Tento recept nie je naozaj nový, je už  dlho známy, ale v tejto podobe ho  možno  ešte nepoznáte, skúste ho pripraviť ako tortu.

Prísady

Cesto:

Na cesto budeme potrebovať dve dávky.

  • 20 dkg  hladkej múky
  • 10 dkg margarínu
  • 5 celých vajec
  • štipka soli
  • 2 dl horúcej vody

Pre vanilkový krém:

  • 5 vajec
  • 6 dl mlieka
  • 10 dkg múky
  • 15 dkg cukru
  • vanilkový  cukor

Na ozdobenie:

  • čokoládové pruhované tyčinky

Príprava

Korpus.

1.Najskôr si pripravíme  odpaľované cesto. Na sporáku v hrnci s hrubším dnom  vo vode rozpustíme margarín, pridáme múku a za stáleho miešania varíme. Vznikne nám hustá kašovitá hmota, ktorú varíme približne 5 minút, potom zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť – asi 10 minút. Ak si cesto preložíte do druhej nádoby, stačí aj 4-5 minút.

Do cesta postupne ručným šľahačom prišľaháme po jednom vajcia. Vznikne nám krémová hmota. Do tortovej formy  uložíme papier na pečenie, ktorý navlhčíme. Na papier navrstvíme cesto (najlepšie je rovnomerne nastriekať cukrárskym vreckom).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Po upečení ešte štvrťhodinky neotvárame rúru.

2. Na plech na pečenie uložíme papier na pečenie a navlhčíme ho.  Na papier si cukrárenským vreckom nastriekame väčšie aj menšie kôpky cesta, podľa toho aké veľké potrebujeme. Trochu cesta si odložíme bokom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Po upečení ešte štvrťhodinky neotvárame rúru. Necháme vychladnúť.

Zo zvyšného cesta si  upečieme malé úhľadné tyčinky, ktoré použijeme na zdobenie.

Vanilkový krém:

  1. Bielky vyšľaháme s  polovicou cukru nad parou na tuhý sneh.
  2. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom do peny, pridáme vanilkový cukor a 2 dl studeného mlieka, primiešame múku. Dobre vymiešame.
  3. Dáme variť 4 dl  mlieka, keď začne vrieť pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustú kašu.
  4. Odstráňte zo sporáka a do ešte horúcej  kaše pridáme tuhý sneh.
  5. Krém preložíme do studenej misy a necháme vychladnúť.

Na spodok dáme vychladnutý plát z tortovej formy, natrieme ho krémom, a odložíme na noc do chladničky, stuhnúť. Malé veterníky rozkrojíme a naplníme ako obyčajne krémom, odložíme do chladničky. Na druhý deň, na tortový korpus úhľadne uložíme malé veterníky, na vrch úhľadne naaranžujeme upečené tyčinky a ozdobíme pruhovanými čokoládovými tyčinkami.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*