Vianočná pochúťka so 4 náplňami – chutí ešte lepšie ako Štedrák!

Flódni je tradičný maďarský židovský koláč, ktorý sa vyznačuje vrstvením rôznych plniek: makovej, orechovej, jablkovej a slivkového lekváru. Tento dezert je obľúbený najmä počas sviatkov.

Na Slovensku máme podobný koláč nazývaný Štedrák. Štedrák je tradičný vianočný koláč, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta a je plnený viacerými náplňami, typicky tvarohovou, makovou, orechovou a slivkovým lekvárom. Podobne ako flódni, aj štedrák sa skladá z viacerých vrstiev cesta a plniek, čo mu dodáva bohatú chuť a textúru.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 dkg droždia
  • 50 dkg múky
  • 25 dkg masla
  • 20 dkg práškového cukru
  • 1/2 dl bieleho vína
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce na potretie

Na jablkovú náplň:

  • 25 dkg strúhaných jabĺk
  • 5 dkg nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 5 dkg hrozienok
  • 5 dkg cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Na orechovú náplň:

  • 10 dkg mletých orechov
  • 6 dkg cukru
  • pol šálky vody
  • 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 dkg hrozienok
  • 2 dkg strúhanky zo sušienok
  • 2 dkg medu

Na makovú náplň:

  • 10 dkg mletého maku
  • 6 dkg cukru
  • pol šálky vody
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry
  • 2 dkg hrozienok
  • 2 dkg strúhanky zo sušienok
  • 2 dkg medu

Na plnku č. 4:

  • Slivkový lekvár

Na ozdobu:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 2–3 lyžice vody
  • 1 čajová lyžička masla (voliteľne, na lesk)
  • Polovice vlašských orechov

Postup:

Príprava cesta:

  • Droždie rozpustite v troche vlažnej vody, ale nemiešajte.
  • Múku rozdrobte s maslom, pridajte cukor, droždie, víno, žĺtky a štipku soli. Vypracujte cesto.
  • Cesto rozdeľte na 5 častí, prikryte a nechajte odpočívať v chladničke 30 minút.

Jablková náplň:

  • Ošúpte a nastrúhajte jablká. Zmiešajte ich s orechmi, hrozienkami, cukrom a škoricou.

Orechová náplň:

  • V hrnci uvarte cukor s pol šálkou vody. Keď zovrie, zalejte pomleté orechy. Pridajte citrónovú kôru, škoricu, hrozienka, strúhanku a med. Dôkladne premiešajte.

Maková náplň:

  • V hrnci uvarte cukor s pol šálkou vody. Keď zovrie, zalejte pomletý mak. Pridajte citrónovú kôru, škoricu, hrozienka, strúhané sušienky a med. Dôkladne premiešajte.

Zostavenie koláča:

  • Každý diel cesta rozvaľkajte na veľkosť plechu (20×30 cm).
  • Na dno plechu s papierom na pečenie položte prvý plát cesta.
  • Natrite orechovou plnkou.
  • Prikryte ďalším plátom cesta, pokračujte makovou plnkou,
  • ďalším cestom, jablkovou plnkou,
  • ďalším cestom, slivkovým lekvárom
  • na vrch položíme posledný plát cesta.
  • Vrchnú vrstvu cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a popichajte vidličkou.
  • Pečte vo vyhriatej rúre pri  180 °C dozlatista.

Ozdoba:

  • Do hrnca alebo panvice s hrubým dnom nasypte cukor a pridajte vodu.
  • Na strednom ohni nechajte cukor rozpustiť. Nemiešajte, len jemne nakláňajte hrniec, aby sa cukor rovnomerne rozpustil.
  • Keď má karamel jantárovú farbu, pridajte maslo (ak chcete lesklý efekt) a premiešajte.
  • Polovice vlašských orechov si pripravte na tanier alebo plech.
  • Každý orech ponorte do horúceho karamelu pomocou vidličky alebo špáradla. Dbajte na to, aby bol celý orech obalený.
  • Položte orechy na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou a nechajte ich vychladnúť.
  • Upečené floódni nechajte vychladnúť a ozdobte polovičkami karamelizovaných orechov. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*