
Ak by ste dnes v Maroku narazili na náš dezert, namiesto marhuľového džemu by miestni obyvatelia použili sladkú datľovú pastu. Ten však u nás nie je dostupný, aspoň nie v bežných obchodoch, takže nám nezostáva nič iné, len recept trochu upraviť. Na svojich blízkych s ním však urobíte dojem. Vďaka pomarančovej šťave má krásnu farbu a vonia mierne exoticky. Navyše je dostatočne sladký.
Na upečenie obľúbeného dezertu s názvom Marocké rezy budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 150 ml rastlinného oleja alebo 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 100 g strúhaného kokosu
- 40 g marhuľového džemu
- 20 g holandského kakaa
- 4 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- Nastrúhaná kôra z jedného citróna
- Vyžmýkaná šťava z jedného stredne veľkého pomaranča
- Štipka soli
Príprava
- Rozbite vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov. Bielka jemne osolíme, zmiešame s cukrom a vyšľaháme do hustého snehu. Do snehu preosejte múku a prášok do pečiva a primiešajte ho k oleju. Žĺtky jemne osolíme, vidličkou jemne rozšľaháme a postupne ich vmiešame do cesta.
- Nakoniec pridáme väčšinu strúhaného kokosu – asi 20 g si odložíme na posypanie. Hotové cesto prikryte utierkou a nechajte ho pol hodiny odpočívať.
- Odpočinuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jednej vmiešajte holandské kakao a do druhej nastrúhanú citrónovú kôru a pomarančovú šťavu. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a rozložte naň prvú vrstvu cesta. Tá pozostáva z polovice pomarančového cesta. Na to sa naleje polovica kakaového cesta, potom zvyšok pomarančového cesta a nakoniec druhá časť kakaového cesta.
- Cesto vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Koláč bude hotový za 25-30 minút. Upečený dezert nechajte vychladnúť, potrite ho marhuľovým džemom a posypte zvyškom kokosu. Skvele sa hodí k čiernemu čaju alebo káve.
Leave a Reply