Vianočné MAROCKÉ REZY s kakaom, kokosom a marhuľovým džemom – ich chuť vás dostane!

Ak by ste dnes v Maroku narazili na náš dezert, namiesto marhuľového džemu by miestni obyvatelia použili sladkú datľovú pastu. Ten však u nás nie je dostupný, aspoň nie v bežných obchodoch, takže nám nezostáva nič iné, len recept trochu upraviť. Na svojich blízkych s ním však urobíte dojem. Vďaka pomarančovej šťave má krásnu farbu a vonia mierne exoticky. Navyše je dostatočne sladký.


Na upečenie obľúbeného dezertu s názvom Marocké rezy budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 ml rastlinného oleja alebo 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 40 g marhuľového džemu
  • 20 g holandského kakaa
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • Nastrúhaná kôra z jedného citróna
  • Vyžmýkaná šťava z jedného stredne veľkého pomaranča
  • Štipka soli


Príprava

  • Rozbite vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov. Bielka jemne osolíme, zmiešame s cukrom a vyšľaháme do hustého snehu. Do snehu preosejte múku a prášok do pečiva a primiešajte ho k oleju. Žĺtky jemne osolíme, vidličkou jemne rozšľaháme a postupne ich vmiešame do cesta.
  • Nakoniec pridáme väčšinu strúhaného kokosu – asi 20 g si odložíme na posypanie. Hotové cesto prikryte utierkou a nechajte ho pol hodiny odpočívať.

  • Odpočinuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jednej vmiešajte holandské kakao a do druhej nastrúhanú citrónovú kôru a pomarančovú šťavu. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a rozložte naň prvú vrstvu cesta. Tá pozostáva z polovice pomarančového cesta. Na to sa naleje polovica kakaového cesta, potom zvyšok pomarančového cesta a nakoniec druhá časť kakaového cesta.
  • Cesto vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Koláč bude hotový za 25-30 minút. Upečený dezert nechajte vychladnúť, potrite ho marhuľovým džemom a posypte zvyškom kokosu. Skvele sa hodí k čiernemu čaju alebo káve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*