Viete, ktorý med je najlepší NA KAŠEĽ A PRECHLADNUTIE? Pozrite sa, ktorý med vám na aké choroby pomôže…

Med je hustý a sladký produkt včiel, ktoré ho robia z nektáru kvetov. Je to jedna z najuznávanejších prírodných potravín známych už  od staroveku a používa sa nielen ako prírodné sladidlo, ale aj ako liek  v tradičnej medicíne na pomoc pri liečbe rôznych neduhov, pri  kašli a ochoreniach  hrdla až po hojenie rán.

Dnes poznáme približne 300 rôznych druhov medu. Med sa skladá zo sacharidov 80% a takmer z  20% vody. Štúdia odhalila, že med obsahuje  viac ako 600 zložiek, ktoré majú potenciálne priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Pokiaľ ide o zloženie sacharidov, toto zloženie má potenciálne priaznivé účinky na zdravie človeka, dominuje fruktóza, po ktorej nasleduje glukóza, maltóza a iné cukry. Vitamínom dominujú vitamíny B a C vitamíny a z minerálov draslík, vápnik, horčík, fosfor, sodík a ďalšie. Tiež obsahuje bioaktívne látky , ako sú flavonoidy a polyfenoly.

Na aké zdravotné problémy, sa ktorý med najviac hodí?

AGÁTOVÝ MED

Je typický svetlou farbou, veľmi sladký a príjemné chutí vďaka vysokému obsahu  fruktózy  a nízkemu obsahu  sacharózy. Často sa používa ako doplnok k čaju. Predpokladá sa, že má protizápalové účinky, prospešné pre pečeň a tráviaci systém.

ŠALVIOVÝ  MED

Jasná, lahodná chuť. Funguje priaznivo na tráviaci trakt a celý tráviaci systém, má antioxidačný účinok, ktorý má pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém. Pomáha pri hojení rán a bojuje proti prechladnutiu, bolesti v  krku a kašľu. Pomáha uľahčiť kašeľ a uľahčuje vykašliavanie  hlienu z dýchacích ciest.

GAŠTANOVÝ MED

Je tmavej  farby, takmer hnedej. Má špeciálnu chuť, cítiť podtón  horkej chuti. Pomáha pri prechladnutí a kašli, bronchitíde. Má  antimikrobiálne , antibakteriálne  a antiseptické vlastnosti. Je bohatý na vitamín B a vitamín C.

LÚČNY MED

Med z rôznych lúčnych kvetov. Pomáha bojovať proti infekciám, je bohatý na antioxidanty, pomáha liečiť rany, funguje priaznivo na tráviaci trakt.

LEVANDUĽOVÝ MED

Bohatá chuť, farba sa môže líšiť od svetlejšej po tmavšiu, rovnako ako iné druhy, pomáha pri chorobách  horných  dýchacích  ciest, funguje priaznivo pri bronchitíde a kašli. Má upokojujúce účinky, pomáha pri trávení  a znižuje nadúvanie.

VEDELI STE, ŽE:

  • Včely produkujú med už viac ako 150 miliónov rokov
  • Na pol kilogramu medu musí pracovať 556 včiel a musia opeliť  2 milióny kvetov
  • Med sa nikdy nepokazí
  • Vďaka vysokému obsahu fruktózy je med o 25% sladší ako cukor
  • Na výrobu medu včely ukladajú zozbieraný nektár do plastov a potom ho odparujú mávaním krídel
  • Predtým, ako sa vyvinula biológia a botanika, ľudia si mysleli, že kvetinový nektár sa zmenil na med špeciálnym kúzlom
  • Med je základnou potravou včiel. Dôvodom, prečo sú včely medonosné tak zaneprázdnené zberom nektáru z kvetov, je vytvorenie dostatočných zásob potravy pre svoju kolóniu počas zimných mesiacov.
  • Med má lepšie zloženie antioxidantov zdravých pre srdce, ako je špenát

Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*