Neodolateľne dobrý koláč na každý deň…
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 vajcia (oddelíme bielky a žĺtky)
- 75 g práškového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 60 g hladkej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- 25 g rozpusteného masla
Na náplň:
- 350 g višní (alebo čerešní)
- 400 g smotanového syra(mascarpone)
- 250 ml šľahačky
- 1 balenie vanilkového cukru
- 50 g práškového cukru
- kôra z ½ citróna (bio citrón, dobre umytý)
- šťava z višní (spolu 450 ml – doplníme vodou alebo červenou šťavou)
Na želé:
- 60 g cukru (alebo podľa chuti)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 balenia červeného želé na torty (22 g)
Postup:
Príprava cesta:
Vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Postupne pridáme práškový cukor a šľaháme do leskla. Po jednom prišľaháme žĺtky. Postupne pridáme múku, kukuričný škrob a prášok do pečiva, ktoré postupne zapracujeme. Nakoniec pridáme rozpustené maslo a premiešame.
Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C (horný a spodný ohrev) približne 12 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Príprava náplne:
Višne scedíme, šťavu si odložíme.
Smotanový syr vyšľaháme so šľahačkou, vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a citrónovou kôrou do hustá. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnuté korpus. Odložíme do chladničky vychladnúť.
Príprava želé:
Višňovú šťavu doplníme vodou alebo čerešňovou šťavou (džúsom) na celkový objem 450 ml.
Pridáme cukor (podľa chuti), citrónovú šťavu a červené želé. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, potom necháme 5 minút chladnúť. Polovicu želé vylejeme na krém. Na vrch poukladáme višne a jemne ich vtlačíme do želé. Dáme chladiť na 10 minút.
Zvyšok želé krátko zohrejeme a polejeme vrch koláča. Koláč vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť.
Koláč ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť!
Leave a Reply