Výborný ORECHOVÝ ZÁVIN bez kvásku. Náš obľúbený recept!

 Ingrediencie:

Cesto:

  • 20 dkg margarínu
  • 1 vajce
  • 1 pohár kyslej smotany
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica cukru
  • trocha soli
  • 1 dcl mlieka
  • 50 dkg hladkej  múky (približne)

PLNKY

Mám rada veľa plnky, tak som na jeden závin dala asi 20 dkg maku (ale môžeme použiť aj vlašské orechy, mandle, karob…)

Na 2 záviny s makom

  • 40 dkg maku
  • 1-2 dcl horúceho mlieka
  • cukor podľa chuti
  • strúhaná pomarančová kôra do dochutíme
  • trochou škorice

Na 1 závin s vlašskými orechmi

  • 20 dkg vlašských orechov
  • 1 dcl horúceho mlieka
  • cukor podľa chuti
  • strúhanú citrónovú kôru,
  • rum,
  • vanilkový cukor,

Náš tip:

do oboch plniek podľa želania môžeme pridať hrozienka, strúhané jablka do orechov, slivkový lekvár do maku, …podľa chuti

Postup:

Zmäknutý margarín a vajce vymiešame, pridáme kyslú smotanu, prášok do pečiva, cukor, soľ a mlieko, vymiešame. Nakoniec pridáme po častiach múku. Vymiešame stredne tvrdé cesto.

Keď je cesto vymiesené, rozdelíme ho na 3 časti,  nemusí dlho stáť, stačí kým si pripravíme náplne.

Do maku pridáme cukor, zalejeme horúcim mliekom, nastrúhame pomarančovú kôru, pridáme škoricu a všetko dobre premiešame. Náplň  by mala byť  lepkavá.

Rovnakým spôsobom pripravíme orechovú náplň.

Cesto vyvaľkáme celkom na tenko do tvaru štvorca a prikryjeme plnkou takmer na úplný koniec. Nechajte asi 2-3 cm prázdne, aby sa cesto pri zrolovaní dobre zlepilo a plnka nevytiekla. Konce štrúdle tiež zatvorte prstami.

To isté urobte  s ďalšími dvoma ďalšími časťami cesta.

Uložíme na vymastený plech a potrieme  rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme trochu oleja.

Pečieme pri 200-220°C asi pol hodiny pekne do ružova.

Po vybratí z rúry prikryjeme utierkou, kým trochu nevychladne.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*