Ingrediencie:
Cesto:
- 20 dkg margarínu
- 1 vajce
- 1 pohár kyslej smotany
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica cukru
- trocha soli
- 1 dcl mlieka
- 50 dkg hladkej múky (približne)
PLNKY
Mám rada veľa plnky, tak som na jeden závin dala asi 20 dkg maku (ale môžeme použiť aj vlašské orechy, mandle, karob…)
Na 2 záviny s makom
- 40 dkg maku
- 1-2 dcl horúceho mlieka
- cukor podľa chuti
- strúhaná pomarančová kôra do dochutíme
- trochou škorice
Na 1 závin s vlašskými orechmi
- 20 dkg vlašských orechov
- 1 dcl horúceho mlieka
- cukor podľa chuti
- strúhanú citrónovú kôru,
- rum,
- vanilkový cukor,
Náš tip:
do oboch plniek podľa želania môžeme pridať hrozienka, strúhané jablka do orechov, slivkový lekvár do maku, …podľa chuti
Postup:
Zmäknutý margarín a vajce vymiešame, pridáme kyslú smotanu, prášok do pečiva, cukor, soľ a mlieko, vymiešame. Nakoniec pridáme po častiach múku. Vymiešame stredne tvrdé cesto.
Keď je cesto vymiesené, rozdelíme ho na 3 časti, nemusí dlho stáť, stačí kým si pripravíme náplne.
Do maku pridáme cukor, zalejeme horúcim mliekom, nastrúhame pomarančovú kôru, pridáme škoricu a všetko dobre premiešame. Náplň by mala byť lepkavá.
Rovnakým spôsobom pripravíme orechovú náplň.
Cesto vyvaľkáme celkom na tenko do tvaru štvorca a prikryjeme plnkou takmer na úplný koniec. Nechajte asi 2-3 cm prázdne, aby sa cesto pri zrolovaní dobre zlepilo a plnka nevytiekla. Konce štrúdle tiež zatvorte prstami.
To isté urobte s ďalšími dvoma ďalšími časťami cesta.
Uložíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme trochu oleja.
Pečieme pri 200-220°C asi pol hodiny pekne do ružova.
Po vybratí z rúry prikryjeme utierkou, kým trochu nevychladne.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply