Vymetajú triglyceridy z krvi: Čistia žily a tepny od usadenín a odvracajú civilizačné ochorenia!

Ak sa chcete vyhnúť civilizačným ochoreniam, zaveďte ich do každodennej  stravy…

Vysoké triglyceridy nespôsobujú žiadne príznaky ani bolesti, ale predstavujú vysoké zdravotné riziko. Môžu byť rizikovým faktorom pre rozvoj akútnej pankreatitídy, aterosklerózy, dokonca môžu prispieť k mŕtvici či infarktu. Našťastie pravidelná konzumácia najmä niekoľkých potravín môže obnoviť normálnu hladinu triglyceridov.

1. Pri zvýšení  hladiny triglyceridov sa zvyšuje riziko závažných ochorení

Triglyceridy( TG) patria medzi tuky a hromadia sa v tukových bunkách nášho tela, napr. vo forme viscerálneho tuku a pod kožou. Sú energetickou rezervou – poskytujú energiu svalom, ale aj celému telu, keď s jedlom skonzumujeme príliš málo kalórií. Zároveň odzrkadľujú, koľko tuku denne skonzumujeme.

Ak výsledok lipidogramu ukazuje, že triglyceridy presahujú 150 mg / dl, je to znamenie, že musíte starostlivo sledovať svoju stravu. Práve to, okrem genetických faktorov či prvkov životného štýlu, ako je fyzická aktivita či konzumácia alkoholu, ovplyvňuje hladinu TG.

Kým hodnota dosahujúca 180 mg/dl nie je ohrozením života, triglyceridy nad 200 mg/dl môžu byť veľmi nebezpečné.

Zdrojom zvýšených triglyceridov môže byť zlá strava.

Ľudí s trvalo vysokou koncentráciou triglyceridov ohrozuje:

  • rozvoj aterosklerózy ,
  • poškodenie vnútorných orgánov,
  • rozvoj metabolického syndrómu,
  • rozvoj cukrovky typu 2,
  • mŕtvica,
  • rozvoj ischemickej choroby srdca,
  • srdcový infarkt
  • rozvoj hypertenzie.

2. Jedzte toto a vaše hladiny triglyceridov budú normálne

Rizikovými faktormi sú obezita a nadváha, nedostatok pohybu, strava bohatá na jednoduché sacharidy, nasýtené tuky a vysoko spracované produkty.

Preto prejdite na diétu, ktorá zahŕňa:

  •  ovsené vločky a celozrnné výrobky – vláknina v nich prítomná spomaľuje vstrebávanie tukov z potravy a neumožňuje rýchle uvoľnenie glukózy do krvi, čo je výhodné, keď sa inzulínová rezistencia často vyskytuje súčasne s vysokým TG.
  • zelená listová zelenina a bohatá na cenný antioxidant, lykopén, paradajky – pri poruchách lipidov sa oplatí jesť čo najviac surovej zeleniny s obsahom vlákniny. Vyprážané, pečené a dusené je lepšie vynechať.
  • jablká a hrušky – obsahujú vlákninu, pektín a vitamín C. Ovocie bohaté na protizápalové antioxidanty sú na druhom mieste v rebríčku najzdravších. Pri zvýšenej hladine triglyceridov sa neodporúča vysoko kalorické ovocie, preto musíte zabudnúť na hrozno a zrelé banány.
  • tučné morské ryby ako makrela alebo losos – obsahujú zdravé nenasýtené tuky, ktoré na rozdiel od nasýtených tukov v červenom mäse pôsobia protizápalovo – červené mäso je najlepšie nadobro vyhodiť zo stravy.
  • chudé mliečne výrobky a strukoviny – to sú dva najlepšie zdroje bielkovín pre ľudí s vysokými triglyceridmi, pretože vôbec neobsahujú nasýtené mastné kyseliny alebo ich majú malé množstvo a zároveň zasýtia a dodajú telu energiu.
  • olivový a repkový olej – extra panenské a za studena lisované oleje sú ďalším zdrojom dobrých mastných kyselín, ktoré negatívne neovplyvnia lipidový profil. Orechy a semená sú tiež zdrojom zdravých tukov, ktoré uhasia zápaly v tele, ale nezabúdajte ich jesť s mierou.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*