Vždy som vyhadzovala šupku z melónu, kým mi môj manžel neukázal niečo, čo som nikdy predtým nerobila. Odvtedy to robím tiež!

Počas letných a horúcich dní, všetci máme radi melóny, ktoré nás výborne osviežia.

Avšak šupky z červených melónov už tak veľmi neobľubujeme. Nie sú tak sladké ako samotná dužina a sú aj pomerne tvrdé. Preto ich zvyčajne po dojedení vyhadzujeme.

To je však chyba. Vedeli ste, že šupka melónu je jedlá a navyše výživnejšia než vnútorná dužina? Navyše obsahuje množstvo telu prospešných látok.

V prvom rade aminokyselinu citrulín, ktorá pomáha uvoľňovať cievy, zlepšuje cirkuláciu krvi a zabezpečuje okysličovanie svalov oveľa rýchlejšie. To pomáha telu podávať lepšie fyzické výkony bez následnej svalovej horúčky.

V zelenej dužine melóna je bohato zastúpený aj zinok, ktorý je esenciálny pre zdravie kože i vlasov. Navyše pomáha rýchlejšie zaceliť povrchové rany na koži nielen v podobe masti, ale tiež zvnútra.

Čo všetko obsahuje melónová šupka

Melónová šupka má vysokú koncentráciu vitamínu C, vitamínu B6, vitamínu A, horčíka, zinku a draslíka.

Je tiež bohatá na lykopén, silný antioxidant, ktorý nám pomáha predchádzať veľkému počtu rôznych ochorení.

Šupky z červeného melónu majú močopudné účinky, udržujú obličky v dobrej kondícii a taktiež veľmi dobre znižujú krvný tlak.

Prevencia rakoviny

Ako sme už spomenuli, melónové šupky obsahujú vysoký podiel lykopénu. Ide o veľmi silný antioxidant s protirakovinovými účinkami.

Mnohé štúdie potvrdili, že lykopén znižuje riziko rakoviny prostaty až o 34%.

Tento antioxidant predchádza aj ďalším typom rakoviny, ako napríklad rakovina pažeráka, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva a krčka maternice.

Pripravte si džem z melónovej šupky

Potrebujeme:

1 kg šupka z červeného melónu
1 kg želírovací cukor
2 dl jablčný ocot
1 balíček vanilínový cukor
2,5 litre voda
1 ks citrón

Postup:

Melónové šupky zbavíme tmavozeleného okraju, nakrájame na malé kocky a vložíme do hrnca. Džem je chutnejší, keď na šupkách bude aj trochu červenej časti melónu.

Pridáme 2 litre vody, 2 deci jablčného octu a pomaly varíme 2 hodiny.

reklama

Po uvarení zlejeme, prepláchneme studenou vodou, pridáme kilo želírovacieho cukru, pol litra vody, citrónovú kôru, šťavu z 1 citróna a varíme až kým džem nezhustne. Môžeme si pomôcť ponorným mixérom a časť melónových kúskov rozmixovať na kašu.

Horúci džem naplníme do pohárov, uzatvoríme viečkom a otočíme na 5 minút dnom nahor. Poháre potom zabalíme na pol dňa do deky alebo utierky.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*