V zime, najmä keď teplota klesne pod nulu, je horúca polievka dar z nebies. Zasýti a zahreje, no môže byť aj nebezpečná. Ak ju príliš zahrejeme, môže to mať za následok dokonca rakovinu. Aká teplota je bezpečná?
Dávajte pozor, ako ju zohrievate.
Hoci je horúca polievka v zime v mnohých domácnostiach takmer štandardom, je lepšie byť opatrný a neprehrievať ju.
Doktorka Deborah Lee z internetovej lekárne Dr. Fox poukazuje na to, že jedenie horúcej polievky môže preťažiť pažerák. Odborníčka zdôrazňuje, že príliš vysoká teplota môže viesť k popáleniu pažeráka a spôsobiť zápal.
Ak sa tieto tepelné podráždenia vyskytujú často a pravidelne, môžu viesť k tvorbe rakovinových buniek.
Účinok horúcej polievky na pažerák sa dá chápať analogicky ako účinok teplých nápojov, napr. kávy alebo čaju. Výskum publikovaný v „Clinical Nutrition“ (zahŕňajúci pol milióna ľudí) jasne ukazuje, že pitie nápojov s vysokou teplotou môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny pažeráka až trojnásobne.
Riziko rakoviny sa zvýšilo o 90 %.
Riziko spojené s pitím horúcich nápojov potvrdili aj ďalšie rozbory. Doktorka Deborah Lee sa odvolala na japonskú štúdiu z roku 2019. Ukazuje, že u ľudí, ktorí každý deň skonzumujú aspoň 700 ml čaju pri teplote 60 stupňov Celzia alebo vyššej, sa riziko vzniku spinocelulárneho karcinómu pažeráka zvýšilo o 90 % v porovnaní s tými, ktorí pili čaj pri nižšej teplote.
Spinocelulárny karcinóm pažeráka je v Ázii bežný, čo môže súvisieť s ďalšími rizikovými faktormi, ako je fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a znečistenie životného prostredia.
V Európe a Veľkej Británii je však adenokarcinóm diagnostikovaný častejšie a jeho vzťah ku konzumácii teplých nápojov nie je taký jasný.
Tepelné podráždenie je však jedným z potenciálnych faktorov zvyšujúcich riziko vzniku rakoviny pažeráka. Odporúča sa preto počkať, kým nápoje a jedlo trochu vychladnú a neklesnú pod 60 stupňov Celzia.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply