Zákusok „Jablčno-orechové nebo“, bez ktorého si už Vianoce ani nevieme predstaviť! Svojou chuťou dostane úplne každého + JEDNODUCHÁ PRÍPRAVA

Je úžasný, krásne vyzerá, je mäkký a rozplýva sa v ústach.
Bude sa hodiť na rodinné oslavy a stretnutia. Určite sa bude každému páčiť. Srdečne odporúčam.

Potrebujete:

Základ cesta

*rozmery pre veľkú formu na pečenie približne 25×35 cm

  • 2 pláty:
  • 3 hrnčeky polohrubej múky (250 ml pohár) + trochu na posypanie
  • 2 vajcia
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 PL 18% kyslej smotany
  • 125 g mäkkého masla alebo margarínu

Jablková plnka

  • Približne 2 kg jabĺk
  • 2 citrónové želé

Orechový krém

  • 350 g vlašských orechov
  • 300 ml mlieka
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 300 g masla

Prísady na základy dajte do misy a vypracujte cesto, ak sa lepí, posypte ho múkou. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Jednu dajte do chladničky a druhý na dno plechu vystlaného papierom na pečenie.

Pečte asi 15 minút dozlatista pri teplote 180 stupňov, vrch aj spodok bez ventilátora. Vložte do predhriatej rúry. To isté urobte aj s druhou časťou koláča – mali by vám vzniknúť dve spodné časti.

Jablková plnka:

  1. Ošúpte a nastrúhajte 2 kg jabĺk a vytlačte z nich šťavu. Odporúčam vypiť šťavu 🙂
  2. Jablká vložte do hrnca a opekajte ich na miernom ohni, kým nezmäknú.
  3. Občas premiešajte, aby sa nepripálili. V prípade potreby pridajte trochu vody.
  4. Keď sa z jabĺk stane kaša, pridajte 2 citrónové želé. Všetko dôkladne premiešajte, kým sa nespojí.

Horúcu jablkovú zmes rozotrite na prvý tortový základ, zarovnajte ho a prikryte druhým tortovým základom. Odstavte a nechajte vychladnúť.

Orechový krém:

Zostáva pripraviť lahodný orechový krém.

  1. Pomeľte 350 g vlašských orechov (ja som ich pomlela na mlynčeku na mäso na najmenšom sitku).
  2. Potom dajte do hrnca 300 ml mlieka, 3/4 šálky cukru a mleté vlašské orechy. Všetko spolu zmiešajte a dajte na mierny oheň. Varte, kým nevznikne hustá hmota, a miešajte, aby sa nepripálila.
  3. Orechovú zmes nechajte vychladnúť – nedávajte ju do chladničky, musí dosiahnuť izbovú teplotu.
  4. Potom zmiešajte 300 g mäkkého masla izbovej teploty.
  5. Po častiach pridávajte vychladnutú zmes lieskových orieškov a premiešajte. Hotový krém má mierne riedku konzistenciu, ale tak to má byť 🙂 Po uložení koláča do chladničky a vychladnutí bude krém tuhý a veľmi stabilný.
  6. Vzniknutý krém rozotrite na tortu a zarovnajte ju. Nakoniec koláč posypem nasekanými orechmi.
  7. Koláč dajte na noc do chladničky, aby sa všetko spojilo a stuhlo.

Na druhý deň je koláč veľmi stabilný, krásne sa krája a vyzerá naozaj nádherne.

Celý postup si môžete pozrieť aj v priloženom videu 🙂

Vzbudzuje radosť vizuálne aj chuťovo. Odporúčam a prajem vám úspešné pečenie.

Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*