Je úžasný, krásne vyzerá, je mäkký a rozplýva sa v ústach.
Bude sa hodiť na rodinné oslavy a stretnutia. Určite sa bude každému páčiť. Srdečne odporúčam.
Potrebujete:
Základ cesta
*rozmery pre veľkú formu na pečenie približne 25×35 cm
- 2 pláty:
- 3 hrnčeky polohrubej múky (250 ml pohár) + trochu na posypanie
- 2 vajcia
- 1 PL vanilkového cukru
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 PL 18% kyslej smotany
- 125 g mäkkého masla alebo margarínu
Jablková plnka
- Približne 2 kg jabĺk
- 2 citrónové želé
Orechový krém
- 350 g vlašských orechov
- 300 ml mlieka
- 3/4 hrnčeka cukru
- 300 g masla
Prísady na základy dajte do misy a vypracujte cesto, ak sa lepí, posypte ho múkou. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti. Jednu dajte do chladničky a druhý na dno plechu vystlaného papierom na pečenie.
Pečte asi 15 minút dozlatista pri teplote 180 stupňov, vrch aj spodok bez ventilátora. Vložte do predhriatej rúry. To isté urobte aj s druhou časťou koláča – mali by vám vzniknúť dve spodné časti.
Jablková plnka:
- Ošúpte a nastrúhajte 2 kg jabĺk a vytlačte z nich šťavu. Odporúčam vypiť šťavu 🙂
- Jablká vložte do hrnca a opekajte ich na miernom ohni, kým nezmäknú.
- Občas premiešajte, aby sa nepripálili. V prípade potreby pridajte trochu vody.
- Keď sa z jabĺk stane kaša, pridajte 2 citrónové želé. Všetko dôkladne premiešajte, kým sa nespojí.
Horúcu jablkovú zmes rozotrite na prvý tortový základ, zarovnajte ho a prikryte druhým tortovým základom. Odstavte a nechajte vychladnúť.
Orechový krém:
Zostáva pripraviť lahodný orechový krém.
- Pomeľte 350 g vlašských orechov (ja som ich pomlela na mlynčeku na mäso na najmenšom sitku).
- Potom dajte do hrnca 300 ml mlieka, 3/4 šálky cukru a mleté vlašské orechy. Všetko spolu zmiešajte a dajte na mierny oheň. Varte, kým nevznikne hustá hmota, a miešajte, aby sa nepripálila.
- Orechovú zmes nechajte vychladnúť – nedávajte ju do chladničky, musí dosiahnuť izbovú teplotu.
- Potom zmiešajte 300 g mäkkého masla izbovej teploty.
- Po častiach pridávajte vychladnutú zmes lieskových orieškov a premiešajte. Hotový krém má mierne riedku konzistenciu, ale tak to má byť 🙂 Po uložení koláča do chladničky a vychladnutí bude krém tuhý a veľmi stabilný.
- Vzniknutý krém rozotrite na tortu a zarovnajte ju. Nakoniec koláč posypem nasekanými orechmi.
- Koláč dajte na noc do chladničky, aby sa všetko spojilo a stuhlo.
Na druhý deň je koláč veľmi stabilný, krásne sa krája a vyzerá naozaj nádherne.
Celý postup si môžete pozrieť aj v priloženom videu 🙂
Vzbudzuje radosť vizuálne aj chuťovo. Odporúčam a prajem vám úspešné pečenie.
Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho na Facebooku.
Leave a Reply