Zákusok „od mníšky“! Recept tak ako ho robila moja babička…

Zákusok “ od mníšky!“ Toto je pôvodný názov tohto koláča, ktorý si moja stará mama zapísala do zošita. Recept má tuším od nejakej mníšky z dediny, tak si ho tak aj  zapísala. Môžem len povedať, že koláčik je výborný. Jednoduchý a relatívne rýchly a veľmi chutný!

Ingrediencie:

Základ:

  • 5 žĺtkov
  • 200 g  cukru
  • 200 g  mletých vlašských orechov
  • 5 bielkov
  • 4 tortové oblátky

Krém:

  • 200 g  masla
  • 150 g  práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 dl mlieka
  • 2-3 polievkové lyžice uvarenej kávy
  • 2 polievkové lyžice polohrubej  múky
    + mleté ​​vlašské orechy na posypanie

Postup:

Sneh vyšľaháme na tuhý sneh.

Žĺtky a cukor vymiešame do peny. Do žĺtkovej peny striedavo pridávame mleté orechy a tuhý sneh, vymiešame. Na plech položíme tortové oblátky, rovnomerne ich natrieme orechovou zmesou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 20 minút. Necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny.

V trochu studeného mlieka zmiešame so studenou kávou,  rozmiešame žĺtka a muku. Zvyšok mlieka privedieme do varu. Pridáme kávovú zmes a  za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.

Vychladnutú kašu spojíme s vymiešaným maslom. Dobre vymiešame.

Na spodok položíme jeden vychladnutý orechový plát natrieme krémom a položíme ďalší plát a opäť krém, takto pokračujeme kým minieme všetky štyri pláty. Krémom natrieme aj vrch posledného štvrtého plátu, zarovnáme. Vrch koláča posypeme mletými vlašskými orechami. Koláč odložíme na 2-3 hodiny do chladničky stuhnúť. Nakrájame na úhľadné obdĺžniky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*