Zákusok “ od mníšky!“ Toto je pôvodný názov tohto koláča, ktorý si moja stará mama zapísala do zošita. Recept má tuším od nejakej mníšky z dediny, tak si ho tak aj zapísala. Môžem len povedať, že koláčik je výborný. Jednoduchý a relatívne rýchly a veľmi chutný!
Ingrediencie:
Základ:
- 5 žĺtkov
- 200 g cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 5 bielkov
- 4 tortové oblátky
Krém:
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 2 dl mlieka
- 2-3 polievkové lyžice uvarenej kávy
- 2 polievkové lyžice polohrubej múky
+ mleté vlašské orechy na posypanie
Postup:
Sneh vyšľaháme na tuhý sneh.
Žĺtky a cukor vymiešame do peny. Do žĺtkovej peny striedavo pridávame mleté orechy a tuhý sneh, vymiešame. Na plech položíme tortové oblátky, rovnomerne ich natrieme orechovou zmesou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 20 minút. Necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny.
V trochu studeného mlieka zmiešame so studenou kávou, rozmiešame žĺtka a muku. Zvyšok mlieka privedieme do varu. Pridáme kávovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
Vychladnutú kašu spojíme s vymiešaným maslom. Dobre vymiešame.
Na spodok položíme jeden vychladnutý orechový plát natrieme krémom a položíme ďalší plát a opäť krém, takto pokračujeme kým minieme všetky štyri pláty. Krémom natrieme aj vrch posledného štvrtého plátu, zarovnáme. Vrch koláča posypeme mletými vlašskými orechami. Koláč odložíme na 2-3 hodiny do chladničky stuhnúť. Nakrájame na úhľadné obdĺžniky. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho aj s priateľmi!
Leave a Reply