Zamatový citrónový krém v pohári.

Ľahký, osviežujúci a dokonale krémový — ideálny na dezerty!

Ingrediencie:

  • Šťava a nastrúhaná kôra z 3 veľkých citrónov
  • 100 g (½ šálky) kryštálového cukru
  • 30 g (3 lyžice) kukuričného škrobu
  • 250 ml (1 šálka) studenej smotany na šľahanie (33 % tuku)

Na ozdobenie (voliteľné):

  • extra citrónová kôra
  • čerstvé bobuľové ovocie
  • lístky mäty

Postup:

Príprava citrónovej zmesi:

Nastrúhajte kôru zo všetkých 3 citrónov a odložte ju bokom. Vyžmýkajte šťavu z citrónov – mali by ste získať približne 90–100 ml.

V strednom hrnci zmiešajte citrónovú šťavu, kôru a cukor. Zohrievajte na strednom plameni, kým sa cukor nerozpustí a zmes sa nezohreje (nesmie zovrieť).

Zahustenie krému:

Postupne prisypávajte kukuričný škrob a zároveň miešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky.

Varte za stáleho miešania 5–7 minút, kým zmes nezhustne a nezíska krémovú konzistenciu, ktorá sa pekne udrží na lyžici.

Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť (5–10 minút).

Chladenie:

Krém preložte do plytkej nádoby a rovnomerne rozotrite.

Nechajte ho vychladnúť pri izbovej teplote, následne zakryte a uložte do chladničky minimálne na 2 hodiny, aby úplne stuhol.

Príprava šľahačky:

Vychladenú smotanu vyšľahajte v studenej mise mixérom na najvyšších otáčkach 3–4 minúty do tuha.

Spojenie krému a šľahačky:

Vychladený citrónový krém po častiach opatrne vmiešajte do šľahačky pomocou stierky. Miešajte jemne, aby ste zachovali ľahkú, nadýchanú textúru.

Servírovanie:

  • Hotový krém nalejte alebo nastriekajte do tortových korpusov, tartaletiek alebo servírovacích pohárov.
  • Ozdobte podľa chuti citrónovou kôrou, čerstvým ovocím alebo lístkami mäty.

Podávajte dobre vychladené – vtedy najlepšie vynikne chuť aj textúra.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*