Zápal žalúdka trápi každého druhého človeka na planéte! Tu je návod ako rozpoznať príznaky a vyliečiť gastritídu.

Verte či nie, každý druhý človek na svete trpí takýmito neduhmi! Spoznajte príznaky a vyliečte si gastritídu…

Zápal sliznice žalúdka trápi každého druhého človeka na planéte! Tu je návod, ako rozpoznať príznaky a vyliečiť gastritídu.

Časté grganie, pálenie záhy, bolesť, pálenie v žalúdku či plynatosť sú príznaky, ktoré poukazujú na gastritídu – zápal sliznice žalúdka, ktorý môže byť akútny alebo chronický.

Pri akútnej gastritíde bolesť prichádza náhle a je veľmi silná, nepretržitá, zatiaľ čo chronická gastritída sa vyvíja pomaly a postupne, bolesť sa objavuje z času na čas a je slabšia. Najčastejšie je bolesť popisovaná ako ostré bodanie alebo pálenie, v hornej časti žalúdka, v strede alebo mierne vľavo. V závažnejších prípadoch sa bolesť šíri do chrbta alebo hrudníka.

Verte či nie, každý druhý človek na svete trpí takýmito neduhmi!  Tieto poruchy sú často výsledkom stresu, kyslých potravín a zlých návykov, ako je fajčenie a alkohol.

Gastritída môže byť tiež spôsobená nekontrolovaným používaním protizápalových liekov a liekov proti bolesti, ako je aspirín a ibuprofén.

Okrem všetkých týchto dôvodov  je najčastejšou príčinou infekcia baktériou Helicobacter pylori (HP Helicobacter pylori), ktorá akoby „vyžierala“ žalúdok. Je veľmi častá – v priemere postihuje asi 56 percent svetovej populácie. Vo vyspelých krajinách je touto žalúdočnou baktériou infikovaných 40 až 50 percent ľudí a v rozvojových krajinách 80 až 90 percent ľudí.

Je to negatívna baktéria, spôsobuje chronickú gastritídu, teda chronický zápal žalúdočnej sliznice, a vytvára predispozíciu k vredom žalúdka a dvanástnika.

Helicobacter pylori najčastejšie infikuje ľudí vo veku okolo 60 rokov, no touto baktériou je infikovaný aj každý štvrtý tridsiatnik. Predpokladá sa, že na šírenie baktérií u mladších ľudí vplýva aj životný štýl, stres, nepravidelná strava, rýchle občerstvenie, časté používanie mäsa a vôbec bielkoviny živočíšneho pôvodu.

AKO SA PRENÁŠA HELICOBACTER PILORI

Baktéria, ktorá spôsobuje gastritídu, sa prenáša z úst do úst priamym orálnym kontaktom. Nakaziť sa ňou možno aj nedostatočne umytou zeleninou a ovocím.

Helicobacter pylori sa zisťuje pomocou dychovej skúšky, ale aj vyšetrením krvi, slín či stolice. Invazívna diagnostika zahŕňa vyšetrenie sondou, kedy možno vykonať aj biopsiu – odber vzorky.

AKO SA LIEČI GASTRITÍDA (Helicobakter)

Ak je príčinou gastritídy bakteriálna infekcia, lekár predpíše antibiotikum. Terapia môže blokovať alebo znižovať sekréciu kyseliny v žalúdku.

Potrebné je však aj to, aby pacient zmenil svoje návyky, jedol častejšie a menšie porcie, vyhýbal sa vyprážaným, mastným a silne koreneným jedlám, ako aj nekonzumoval alkohol. Aspirín a brufen sa musia užívať výlučne podľa odporúčania lekára.

Aké bylinky použiť?

Také oregano, čierna rasca či zelený čaj môžu byť účinnou pomocou. Pri liečbe helikobaktera bylinkami stačí mať na pamäti, že čo pomáha na liečbu žalúdočných vredov, pomôže aj pri helikobakterovej infekcii. Bylinky a produkty z nich môžete užívať v prírodnej forme alebo aj vo forme preparátov.

Oregano

 

Oregano, čiže pamajorán sa užíva vo forme oreganového oleja. Tento olej patrí medzi najsilnejšie prírodné antibiotiká. Ničí baktérie, huby aj plesne vďaka účinnej látke carvacrol. Môže pomôcť nielen pri liečbe helikobaktera, ale aj pri zápaloch žalúdka či tráviacich ťažkostiach.

Čierna rasca

Pri boji s helikobakterom pomáha aj konzumácia čiernej rasce. Či už vo forme oleja alebo opražených drvených semien. Hlavne olej má silné protizápalové a antibiotické účinky a obsahuje aj viaceré vitamíny, či mastné kyseliny.

Kurkuma

Kurkuma, či vlastne jej aktívna látka – kurkumín dokáže tiež výrazne pomôcť. Kurkumín je schopný odstrániť helicobacter pylori potlačením zápalových procesov žalúdka, ktoré sú s touto infekciou spojené.

Aloe vera

Užívanie kvalitného aloe vera gélu vo zvýšených dávkach je vhodné nielen pri liečbe helicobacter pylori, ale tiež pri liečbe žalúdočných vredov. Konzumáciu aloe vera je dobré kombinovať s inou liečbou, ako podporný doplnok.

Zelený čaj

Katechíny, ktoré obsahuje zelený čaj majú silné antibiotické účinky. Bojuje nielen proti infekcii helikobakterom, ale pomáha aj pri gastritíde či zápale žalúdka. Taktiež pomáha spomaľovať premnoženie h. pylori.

Masticha

Masticha nielen vyhubí baktériu helicobacter pylori, ale je aj šetrná k sliznici žalúdka a pomáha pri liečbe žalúdočných vredov, spôsobených práve infekciou helikobakterom. Výživové doplnky s chioskou mastichou je potrebné brať dlhší čas, ideálne aspoň dva mesiace. Masticha je prírodné antibiotikum s veľkou silou, jej užívanie doplňte probiotikami, alebo si vyberte mastichové kapsule s probiotikami.

Vitamín U a probiotiká

Vo vedeckých publikáciách je popísaný pozitívny vplyv probiotík na Helicobacter pylori ako podporná liečba pri liečbe antibiotikami a aj samotný vplyv probiotík na utlmenie prejavov tejto baktérie. Ako je známe Helicobacter pylori poškodzuje aj sliznicu žalúdka a dvanástnika a vyvoláva zápaly. Je príčinou až 95 % žalúdočných a dvanástnikových vredov. Na riešenie problémov s vredmi je veľmi prospešný Vitamín U.

Diéta a strava (Čo jesť pri helicobacter pylori)

Pri problémoch s tráviacim traktom je vždy dôležité zvýšiť príjem potravín podporujúcich trávenie a vyradiť potraviny, ktoré môžu zhoršovať prejavy ochorenia.

V strave pri infekcii Helicobacter pylori by mala prevažovať strava varená, dusená, prípadne pečená na vode, bez použitia oleja, masla či vyprážania. Medzi vhodné rastlinné potraviny patrí brokolica, tmavý chlieb, ovsené alebo pšeničné vločky či minerálky s vyšším obsahom sodíka. Dôležitý je aj dostatok vlákniny (napr. psyllium, inulín) a v prípade oleja je vhodný za studena lisovaný rastlinný olej.

Vyvarovať by ste sa mali surovín, ktoré spôsobujú plynatosť alebo sú dráždivé pre tráviaci systém, ako napr. pikantné jedlá, kofeín, sladké sýtené vody, surová zelenina (cesnak, cibuľa, paradajky, paprika, uhorka), biele pečivo, údené a tučné mäso. Taktiež strava by nemala byť nadmerne presolená, vyprážaná, horúca či studená.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*