Zeleninový poklad v pohári: Cuketovo-mrkvový šalát ako od babičky.

Tieto zavárané cuketové rezy s mrkvou, paprikou a voňavým korením sú ideálnou prílohou ku každému jedlu. Vďaka jednoduchému postupu a skvelej chuti si ich určite zamilujete!

Ingrediencie:

  • 3 kg cukety
  • 2 kg mrkvy
  • 5–6 červených paprík
  • 2 feferónky (voliteľné, ak máte radi pikantné)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ zväzku čerstvej bazalky
  • 2,5 PL kamennej soli (cca 50 g)
  • 2,5 PL cukru (cca 50 g)
  • 1 pohár octu (225 ml, 4–5 % kyslosť)
  • 1 pohár zohriateho rastlinného oleja (225 ml)
  • 1 PL mletého koriandra (cca 20 g)
  • 1 PL sladkej mletej papriky (cca 20 g)

Postup:

Príprava zeleniny:

Cuketu a mrkvu ošúpte. Nakrájajte ich na tenké rezance. Papriky a feferónky tiež nakrájajte na tenké pásiky. Cesnak nasekajte nadrobno. Pridajte natrhanú čerstvú bazalku.

Dochutenie:

Do zeleniny pridajte soľ, cukor, ocot, olej, koriander a sladkú papriku. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť. Zelenina pustí šťavu.

Plnenie pohárov:

Zmes naplňte do čistých pohárov. Dbajte na to, aby sa medzi zeleninu dostala aj uvoľnená šťava.

Poháre dôkladne uzavrite novými viečkami.

Sterilizácia:

Poháre vložte do hlbokého hrnca. Zalejte ich horúcou vodou až po úroveň viečok. Povaríme 20 minút.

Potom ich prikryte hrubou utierkou a nechajte ich vychladnúť do nasledujúceho dňa.

Kontrola:

Na druhý deň skontrolujte, či sa viečka vákuovo zatiahli. Hotové poháre skladujte na chladnom mieste. Po otvorení uchovávajte v chladničke.

Tip:
Tento šalát je výborný ako príloha k mäsu, rybám alebo ako súčasť studeného bufetu. Je svieži, ľahko pikantný a plný chuti!

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*