Ženy milujú túto rastlinu! Nielen, že má úžasnú vôňu a chuť, ale má aj veľké množstvo liečivých účinkov…

Ženy túto bylinku zbožňujú! A niet sa čomu diviť, chutí výborne a má tiež úžasné liečivé účinky… (RECEPT)

Kôpor je liečivá rastlina, ktorá v minulosti symbolizovala bohatstvo a je skvelou prírodnou voľbou na posilnenie a prečistenie organizmu. Obsahuje množstvo vitamínov (A, C) a minerálov (vápnik, železo, horčík), ktoré posilňujú imunitný systém a chránia pred infekciami.

Kôpor má mnoho zdravotných výhod:

Podpora trávenia: Pomáha pri trávení, znižuje nadúvanie, plynatosť a zmierňuje problémy ako čkanie a hnačka, čím podporuje správne fungovanie tráviaceho systému.

Upokojenie nervového systému: Má mierne sedatívne účinky a pôsobí ako prírodný liek proti nespavosti, stresu a úzkosti, čo napomáha k relaxácii a upokojeniu celého organizmu.

Posilnenie kostí: Vďaka vysokému obsahu vápnika posilňuje kosti a je vhodný na prevenciu osteoporózy.

Protizápalové a analgetické účinky: Jeho protizápalové vlastnosti môžu pomôcť pri zmierňovaní bolesti a zápalov spojených s reumatizmom a artritídou.

Podpora dýchacieho systému: Má pozitívny vplyv na dýchacie cesty a môže pomôcť zmierniť príznaky nachladnutia a kašľa.

Ochrana pred infekciami: Esenciálne oleje v kôpri majú antibakteriálne a antiseptické vlastnosti, ktoré prispievajú k ochrane pred infekciami.

Zlepšenie menštruačného cyklu: Kôpor sa tradične používa na reguláciu menštruačného cyklu a zmiernenie menštruačných bolestí.

Podpora detoxikácie: Stimuluje vylučovanie toxínov a podporuje činnosť pečene a obličiek, čo pomáha pri prečisťovaní organizmu.

Podpora zdravia srdca: Obsahuje flavonoidy, ktoré môžu prispievať k znižovaniu hladiny cholesterolu a krvného tlaku, a tým podporovať zdravie srdca.

Kôpor je tiež obľúbeným doplnkom mnohých jedál a je možné z neho pripraviť čaj.

Na  prípravu kôprového čaju potrebujeme :

  • 2 čajové lyžičky čerstvých kôprových listov
  • 1 šálku vriacej vody
  • ľubovoľne med

Čerstvé listy vložte do šálky vriacej vody, nechajte prikryté 15 minút a následne sceďte. Takto pripravený čaj sa odporúča piť nesladený, dvakrát denne alebo podľa potreby.

Recept na dobrú kôprovú omáčku:

Potrebujeme:

  • 70 g maslo
  • 2 PL hladká múka
  • 300 ml mlieko plnotučné
  • 500 ml vývar (hovädzí alebo zeleninový)
  • 180 ml 33% smotana na šľahanie
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL ocot
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 2 hrste čerstvý kôpor

POSTUP:

Na hlbokú panvicu pridáme maslo a necháme rozpustiť.

Ďalej pridáme dve kopcovité lyžice hladkej múky a za stáleho miešania pečieme na strednom ohni. Čím dlhšie budeme piecť, tým tmavšiu farbu bude mať omáčka.

Následne pridáme mlieko a dobre rozmiešame metličkou.

Keď sú suroviny prepojené, postupne prilejeme celý vývar. Ja som použila hovädzí, vtedy je omáčka krásnej farby a má výraznú chuť, ale môžete použiť aj zeleninový.

Premiešame, podľa potreby pridáme ešte soľ a mleté čierne korenie. Znížime teplotu a vmiešame smotanu na šľahanie. Prevaríme 3 minúty na miernom ohni.

Čerstvý kôpor umyjeme, nasekáme na drobno a pridáme do omáčky. Prevaríme minútu.

Na záver pridáme kryštálový cukor (2PL) a ocot (1PL). Tento pomer je pre mňa ten najlepší, ale dochutiť si už môžete podľa seba. Premiešame a omáčka je hotová.

Tradične ju podávame so zemiakmi uvarenými v šupke a vareným vajíčkom.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*