Ženy túto bylinku zbožňujú! A niet sa čomu diviť, chutí výborne a má tiež úžasné liečivé účinky… (RECEPT)
Kôpor je liečivá rastlina, ktorá v minulosti symbolizovala bohatstvo a je skvelou prírodnou voľbou na posilnenie a prečistenie organizmu. Obsahuje množstvo vitamínov (A, C) a minerálov (vápnik, železo, horčík), ktoré posilňujú imunitný systém a chránia pred infekciami.
Kôpor má mnoho zdravotných výhod:
Podpora trávenia: Pomáha pri trávení, znižuje nadúvanie, plynatosť a zmierňuje problémy ako čkanie a hnačka, čím podporuje správne fungovanie tráviaceho systému.
Upokojenie nervového systému: Má mierne sedatívne účinky a pôsobí ako prírodný liek proti nespavosti, stresu a úzkosti, čo napomáha k relaxácii a upokojeniu celého organizmu.
Posilnenie kostí: Vďaka vysokému obsahu vápnika posilňuje kosti a je vhodný na prevenciu osteoporózy.
Protizápalové a analgetické účinky: Jeho protizápalové vlastnosti môžu pomôcť pri zmierňovaní bolesti a zápalov spojených s reumatizmom a artritídou.
Podpora dýchacieho systému: Má pozitívny vplyv na dýchacie cesty a môže pomôcť zmierniť príznaky nachladnutia a kašľa.
Ochrana pred infekciami: Esenciálne oleje v kôpri majú antibakteriálne a antiseptické vlastnosti, ktoré prispievajú k ochrane pred infekciami.
Zlepšenie menštruačného cyklu: Kôpor sa tradične používa na reguláciu menštruačného cyklu a zmiernenie menštruačných bolestí.
Podpora detoxikácie: Stimuluje vylučovanie toxínov a podporuje činnosť pečene a obličiek, čo pomáha pri prečisťovaní organizmu.
Podpora zdravia srdca: Obsahuje flavonoidy, ktoré môžu prispievať k znižovaniu hladiny cholesterolu a krvného tlaku, a tým podporovať zdravie srdca.
Kôpor je tiež obľúbeným doplnkom mnohých jedál a je možné z neho pripraviť čaj.
Na prípravu kôprového čaju potrebujeme :
- 2 čajové lyžičky čerstvých kôprových listov
- 1 šálku vriacej vody
- ľubovoľne med
Čerstvé listy vložte do šálky vriacej vody, nechajte prikryté 15 minút a následne sceďte. Takto pripravený čaj sa odporúča piť nesladený, dvakrát denne alebo podľa potreby.
Recept na dobrú kôprovú omáčku:
Potrebujeme:
- 70 g maslo
- 2 PL hladká múka
- 300 ml mlieko plnotučné
- 500 ml vývar (hovädzí alebo zeleninový)
- 180 ml 33% smotana na šľahanie
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
- 1 PL ocot
- 2 PL kryštálový cukor
- 2 hrste čerstvý kôpor
POSTUP:
Na hlbokú panvicu pridáme maslo a necháme rozpustiť.
Ďalej pridáme dve kopcovité lyžice hladkej múky a za stáleho miešania pečieme na strednom ohni. Čím dlhšie budeme piecť, tým tmavšiu farbu bude mať omáčka.
Následne pridáme mlieko a dobre rozmiešame metličkou.
Keď sú suroviny prepojené, postupne prilejeme celý vývar. Ja som použila hovädzí, vtedy je omáčka krásnej farby a má výraznú chuť, ale môžete použiť aj zeleninový.
Premiešame, podľa potreby pridáme ešte soľ a mleté čierne korenie. Znížime teplotu a vmiešame smotanu na šľahanie. Prevaríme 3 minúty na miernom ohni.
Čerstvý kôpor umyjeme, nasekáme na drobno a pridáme do omáčky. Prevaríme minútu.
Na záver pridáme kryštálový cukor (2PL) a ocot (1PL). Tento pomer je pre mňa ten najlepší, ale dochutiť si už môžete podľa seba. Premiešame a omáčka je hotová.
Tradične ju podávame so zemiakmi uvarenými v šupke a vareným vajíčkom.
Leave a Reply