Dnes si ukážeme recept na veľmi zdravý žihľavový sirup, ktorý vám zlepší imunitu a pomôže zlepšiť váš zdravotný stav.
Potrebujeme:
- približne 100 kusov mladá žihľava
- 2,5 kg kryštál cukor ( môžete použiť aj trstinový cukor, výsledný sirup bude tmavší, takisto môžete namiesto cukru použiť aj med)
- 3 ks citrón
- 1 ks kyselina citrónová
- 3,5 l voda
Postup:
1) Nazbierame si žihľavu: ideálne 20 cm od vrchu. Žihľavu zbierame v najodľahlejších častiach, bez civilizácie a hlavne bez možných výfukových plynov. Najintenzívnejšia žihľava je práve tá mladá, ešte nerozkvitnutá, tak aj na to treba pri zbere myslieť. Už kvitnúcu a často deravú žihľavu nezbierame, neodporúča sa to!
2) Žihľavu krátko opláchneme: Nazbieranú žihľavu opláchnite pod jemným prúdom studenej vody. Týmto sa len zbavuje prídavných živočíchov, ktorých pri varení sirupu nechceme mať. Myslite však na to, že ide len o krátke opláchnutie. Žihľavu neumývame, pretože tým by stratila časť dôležitých látok, čo by bola samozrejme škoda. Ak zbierate žihľavu bezprostredne po daždi, proces opláchnutia môžete preskočiť.
3) Žihľavu dáme lúhovať: Žihľavu nasekáme na menšie kúsky a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme 3,5 litra horúcou vodou a necháme lúhovať po dobu 24 hodín. Pri horúcej vode žihľava vypustí viacero liečivých látok. Lúhovať necháte ideálne na noc. My sme to urobili tak, že večer sme nazbierali žihľavu, opláchli a zaliali vodou.
4) Na druhý deň žihľavovú vodu zlejeme do druhého hrnca, žihľavu riadne postláčame (najlepšie cez plátenku, aby sme z nej získali všetko dobré do poslednej kvapky) a šťavu dáme do hrnca a dáme variť na oheň.
5) Ešte predtým si však prichystáme citróny. My ich zo zdravotných dôvodov umyjeme a ošúpeme, čím sa zbavíme prípadných postrekov zo šupky citrónu. Takto ošúpaný citrón nakrájame na plátky a hodíme do hrnca so žihľavou. My dávame 3 celé citróny na 4 litre žihľavy.
Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.
6) Pridáme kyselinu citrónovú, 5 kávových lyžičiek na 4 litre sirupu.
7) Následne pomaly sypeme cukor, ktorý sa s pribúdajúcou teplotou postupne roztápa. Treba si však dať pozor na to, že po vysypaní cukru sa objem v hrnci takmer zdvojnásobí. Žihľavový sirup miešame, až kým sa cukor neroztopí úplne. Dávajte však pozor aj na to, že sirup začne mierne peniť a môže rýchlo vykypieť, preto je dôležité, aby ste od sirupu neodskakovali a nerobili viac vecí naraz. Nemusí sa to oplatiť.
8) Po zovretí zoberieme zo sporáka a dáme chladiť.
9) Po vychladnutí žihľavového sirupu lejeme do vopred pripravených fliaš a dáme do tepla.
TIP: Ak chcete mať sirup krásnej zelenej farby, môžete doňho pridať farbivo extrakt z mäty alebo z kiwi.
10) Zabalíme do deky a pár dní necháme odstáť.
11) Skladujeme v tme a v chlade.
Výsledný efekt stojí za to! Sirup nielenže dobre chutí, ale navyše je aj veľmi zdravý!
Leave a Reply