Zlaté pravidlá výživy od Indry Devi, ktorá sa dožila 103 rokov. Oplatí sa ich poznať!

Eugenia Peterson, známa po celom svete ako Indra Devi, sa stala prvou dámou jogy, osobou, ktorá predstavila  jogu nielen v Európe a Amerike, ale aj v ZSSR.

Počas svojho dlhého života Eugenia Peterson niekoľkokrát radikálne zmenila svoj životný štýl – zo svetskej dámy po mataji, to znamená „matku – duchovnú mentorku “

Medzi jej študentmi boli Marilyn Monroe, Greta Garbo, Rita Hayworth, Gloria Swenson a ďalší hollywoodski herci 40. tých  rokov.

Indra Devi sa dožila 103 rokov.

Indra Devi vo svojej knihe Joga pre vás opisuje princípy výživy, ktoré sama pozorovala a odporučila svojim študentom.

O hlade medzi hojnosťou

„Všetci vieme, že spolu so vzduchom a vodou je jedlo nevyhnutné pre udržanie zdravého, mladého a silného tela. Nie je paradoxné, že Amerika, najbohatšia krajina na svete, trpí podvýživou, hladuje uprostred hojnosti?!

Poprední vedci a odborníci na výživu sa domnievajú, že hlavnými dôvodmi sú prejedanie sa. Do nášho tela vstupuje len potravina, ktorá sa dá rozložiť na základne zložky a ktoré naše telo dokáže vstrebať. Ak jedlo nespĺňa tieto podmienky, zmení sa na jed.

Jedlo, ktoré naša populácia konzumuje, je príliš neživé, neprirodzené. Výsledkom je, že celkový obraz nášho zdravia vyzerá horšie a horšie.

Preto, ak chcete získať späť alebo udržať dobré zdravie, nezanedbávajte nasledujúce pravidlá:

1. Nikdy nepite ľadovú vodu, najmä s jedlom, pretože narúša prirodzenú cirkuláciu žalúdočných štiav a narúša trávenie. Zvyk piť ľadovú vodu je americkým národným hriechom proti zdravému tráveniu.

2. Vypite pohár čerstvej, čistej vody pri izbovej teplote ráno na prázdny žalúdok a večer pred spaním. Môžete pridať trochu citróna. Horúca voda alebo bylinkový čaj s citrónom alebo medom v horúcom letnom dni nás viac osvieži  a ochladí.

3. Vypite 5 až 8 pohárov vody denne.
Spolu so vzduchom je pre nás voda životne dôležitá. Osem desatín nášho fyzického tela tvorí voda. Denne vylúčime asi 2,5 litra vody. Nedostatok vody je často príčinou zápchy a upchatia konečníka (hrubého čreva), dysfunkcie pečene a obličiek, ako aj črevnej obštrukcie.

4. Nepite vodu počas jedla, ale pol hodiny pred alebo 2-3 hodiny po jedle, aby nedošlo k narušeniu tráviaceho procesu, zriedeniu žalúdočnej šťavy.

5. Pite vodu v malých dúškoch, nie naraz.

6. Ak chcete „oživiť“ prvky stratené počas varenia vody, mali by ste niekoľkokrát preliať vodu z jednej nádoby do druhej. Takáto voda poskytuje mierny povzbudzujúci a stimulujúci účinok, ktorý chýba v „mŕtvej “ a „sterilnej“ vode.

7. Je užitočnejšie jesť ovocie ako piť ovocné šťavy.

8. Príprava čerstvej šťavy z mrkvy, reďkoviek, repy atď., Pridajte trochu zelených listov.

9. Alkohol, čaj, káva, kakao a čokoláda sa neodporúčajú, pretože kofeín a teobromín sú dopingové stimulanty.

10. Mlieko je jedlo, nie tekuté. Malo by sa piť v malých dúškoch, inak  môže spôsobiť pocit ťažkého žalúdka.

11. Naše telo nenasýti jedlo, ktoré konzumujeme, ale iba jedlo, ktoré dokážeme stráviť.

12. Starostlivo si vyberte jedlo, ktoré je najvhodnejšie. Nie menej starostlivo, ako si vybrať šaty, klobúk alebo kravatu. Najprv musíte experimentovať: vyskúšajte rôzne potraviny a rôzne kombinácie, aby ste si vybrali stravu, ktorá najlepšie vyhovuje vášmu telu.

13. Vyhýbajte sa všetkým „neživým“ potravinám: konzervovaným potravinám, leštenej ryži, bielej múke, rafinovanému cukru. Jedzte neleštenú ryžu, celozrnnú múku, hnedý cukor alebo med. Nenechajte sa uniesť sladkosťami, pečivom, obmedzte aj ocot.

14. Dôkladne žuť potraviny, najmä tie bohaté na škrob, aby boli dostatočne navlhčené slinami. V opačnom prípade, bez toho, aby sliny zmenili škrob na glukózu, škrob sa usadí v žalúdku a bude sa tam niekoľko hodín rozkladať.

15. Opečený (vo forme toastu) alebo starší chlieb je zdravší ako čerstvý. 

16. Nejedzte naraz viac ako jednu porciu škrobu. Napríklad, ak ste jedli porciu ryže, vzdajte sa chleba, zemiakov, cestovín, pudingu atď.

17. Ak máte obavy z ťažkej peristaltiky, odporúča sa urobiť menu tak, aby sa škrob a bielkoviny nekonzumovali spolu, najmä s potravinami obsahujúcimi síru, ako je hrášok, kapusta, karfiol, vajcia, repa atď.

18. Nevylievajte vodu, v ktorej sa varila zelenina. Môže sa piť alebo používať na prípravu polievky, omáčok. Zemiaková voda je tiež veľmi užitočná.

19. Nevyhadzujte vňať mrkvy, reďkoviek, paštrnák; zviažte ich do zväzku a vložte do polievky. Keď je polievka hotová, zväzok vyhoďte.

20. Zelenina by sa mala variť v malom množstve vody na miernom ohni a ešte lepšie úplne bez vody v špeciálnych  nádobách na dusenie.

21. Vyhýbajte sa vyprážaným a mastným jedlám, pretože sa vstrebávajú ešte pomalšie ako sám tuk. Tuk odchádza zo žalúdka posledný, sacharidy – prvé, potom nasledujú bielkoviny.

22. Všetky živočíšne tuky, ako je masť, margarín, vajcia, maslo a mliečne výrobky, zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a možno ich nazvať zbytočným tukom pre naše telo.

23. Najviac cholesterolu obsahuje žĺtok vajíčka a pečene; menej – v mlieku, tvarohu a rybách.

24. Akékoľvek jedlo bohaté na živočíšne tuky je nebezpečné. Vysoké percento tuku a nízke percento bielkovín narúšajú pôsobenie enzýmov.

25. Pamätajte, že vo veciach výživy a zdravia je dôležité miesto obsadené nielen počtom kalórií a spotrebovaného tuku, ale aj zložením tohto tuku. Napríklad zloženie slaniny (údený bravčový bôčik) neobsahuje nič iné ako kalórie: ani vitamíny, ani minerálne soli.

26. Viacnásobným ohrievaním potravín, ktoré obsahujú akékoľvek tuky (vrátane rastlinných olejov), ich zakaždým robíme menej stráviteľnými.

27. Najdôležitejšie pravidlo však nemá nič spoločné s množstvom a kvalitou potravín, ani so spôsobom, akým sa pripravujú. Najdôležitejší je váš postoj k tomuto jedlu v čase jedla.

28. Proces jedenia by mal byť nerušený, je veľmi dôležité, aby jedlo prinieslo  potešenie  v priateľskej spoločnosti a príjemnej atmosfére.

29. Potraviny príjimané v stave stresu, podráždenia alebo zlej nálade spôsobujú toxické zmeny v tele. Preto je v tomto stave lepšie vôbec nesedieť za stolom, ale počkať, kým sa nálada nezlepší.

30. Snažte sa vyhnúť nepríjemným rozhovorom o jedle. Krásne servírovaný stôl robí jedlo ešte príjemnejším, rovnako ako úsmev, veselý rozhovor, krásny kvet alebo obrázok. Požehnaj svoje jedlo a nech ti prinesie radosť. Zlé správy by sa nikdy nemali oznamovať  pri jedle alebo tesne pred jedlom. To môže poškodiť nielen trávenie, ale celé telo.“

V rozhovore 93-ročná Indra Devi povedala o svojej strave:

„Dlhé roky som vegetarián, jedla som raz, niekedy dvakrát denne. Po prebudení vypijem 200 ml vody s citrónom, ktorá odstojí cez noc.

Na raňajky – šálka sójového mlieka alebo káva z obilnín.

Niektoré mandle a hrozienka. Grapefruit alebo pomaranč – jem s bielou  časťou  dužiny a čiastočne s vonkajšou šupkou.

Pijem veľa vody, jem čerstvé ovocie v sezóne a pijem zeleninové šťavy. Pred spaním – pohár vody.

Niekedy mám obed: zeleninovú polievku alebo zelený šalát, alebo jednu varenú alebo surovú zeleninu, alebo časť niektorého z nasledujúcich jedál: hnedá neleštená ryža, sójový jogurt, pečené zemiaky v šupke s rastlinným olejom alebo sójovou omáčkou.

Niekedy to môže byť šálka cereálnej kávy s medom, paradajka so syrom alebo vaječným žĺtkom alebo jogurt s medom a naklíčenými pšeničnými semienkami.“

Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*