Zmiešajte kocku droždia s trochou medu a urobíte tú najlepšie vec! Pomôže vám to v rôznych oblastiach…

Kvasnice, resp. droždie, sú v skutočnosti akýmsi živým organizmom, alebo zmesou mikroskopických živých organizmov. Obsahujú živé zlisované kvasinky Saccharomycescerevisiae, ktoré patria medzi jednobunkové huby, viditeľné len pod mikroskopom. Čerstvá kocka droždia a jeho sušená varianta sú rovnako „živé“ a obsahujú také isté množstvo prospešných mikroorganizmov. Existujú aj pivovarské kvasnice, ktoré sú síce o niečo menej účinné, avšak tak isto sa v nich nachádzajú živé kultúry.

Kvasnice obsahujú:

  • všetky vitamíny skupiny B – sú asi ich najlacnejším zdrojom
  • vitamín D
  • enzýmy
  • stopové prvky, železo, meď
  • esenciálne kyseliny
  • minerálne soli

Pri akých problémoch sú kvasnice nápomocné?

  • upravujú trávenie
  • zlepšujú vylučovanie stolice
  • pôsobia pri nechutenstve
  • pomáhajú pri kožných problémoch
  • zlepšujú stav nechtov a vlasov
  • regenerujú telo
  • majú protizápalové účinky
  • pôsobia hojivo
  • pri zvýšenej únave, depresiách
  • pôsobia pri nespavosti, nervozite
  • vhodné pre diabetikov, ľudí s cirhózou pečene
  • podporujú funkciu pečene, obličiek
  • priaznivo ovplyvňujú aj imunitný systém

V akých formách ich konzumovať?

Kvasnice sa dajú kúpiť v rôznych formách. Klasicky v podobe čerstvej kocky (42 gramov vás vyjde v priemere na 0,15 centov), ale aj vo forme tabliet, či prášku. Užívanie tabletiek je asi najjednoduchšie, navyše prekážkou nie je ani prirodzená chuť kvasníc, ktorú „nemusí“ každý. Balenie 200 tabliet vás bude stáť asi 3 eurá. Prášok má tiež svoje výhody (200 gramov kúpite za približne 1,50 eura), dá sa jednoducho nasypať do nejakého nápoja. Pije sa trikrát denne po jedle. V nápoji si takisto môžete rozdrobiť aj čerstvé droždie. Na jeden deň by vám mala postačiť 1/3 – ½ kocky. Pite trikrát denne po jedle. No pozor, nie vo všetkých tekutinách pôsobia kvasnice tak, ako by mali.

Pite ich s mliekom alebo vodou

V nápoji (buď čistá voda alebo mlieko – iné nápoje sa neodporúčajú) sa dajú napríklad rozmiešať kúsky čerstvého droždia. Okrem nápojov si môžete napríklad prášok vmiešať pokojne aj do polievky či rôznych omáčok. Tabletky zas môžete kúpiť aj s rôznymi prímesami na posilnenie účinku, napríklad s chlorellou, echinaceou, alebo napríklad aj hlivou ustricovou. Užívajú sa  2 – 4 tablety trikrát denne po jedle.

Drožďové halušky do polievky:

Potrebujeme:

  • ½ kocky droždia
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipku soli
  • 2 – 3 lyžice strúhanky

Postup: Na oleji opražíme podrvené droždie. Smažíme, pokiaľ droždie neprestane peniť. Necháme vychladnúť a pridáme surové vajce, soľ, prelisovaný cesnak a strúhanku podľa potreby tak, aby vzniklo cesto. To pridáme cez haluškár do vriacej polievky. Keď halušky vyplávajú, sú hotové. Aj tak ich však nechajte ešte aspoň minútku prevrieť.

Kvasnice na krásu

Čerstvé droždie obsahuje veľké množstvo vitamínov rady B a tiež dôležitých minerálov. Preto majú masky na vlasy vyrobené z droždia širokú škálu účinkov a sú vhodné na rôzne typy vlasov. Suchým vlasom dodávajú hebkosť, poškodeným vlasom doprajú výživu, mastné vlasy budú po ich nanesení svieže a nadobudnú väčší objem. Droždie dodá potrebnú výživu aj pokožke hlavy.

Drožďová maska na vlasy s medom

Droždie nechajte vykysnúť v teplom mlieku a pridajte 1 PL medu. Dobre premiešajte a nechajte kysnúť na teplom mieste 15 minút. Potom rozšľahajte 1 celé vajce do peny a pridajte ku kvásku. Zmes potom aplikujte na vlasy a približne 5 minút masírujte vlasové korienky. Masku nechajte pôsobiť 40 minút, potom vlasy opláchnite.
Táto maska, prostredníctvom 2 zložiek – medu a droždia – účinne vyživuje vlasy i korienky a vracia vlasom hodvábny lesk a hebkosť.

Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*