Známy lekár vysvetlil, ktoré mäso je najzdravšie, ak máte málo železa: Mnohí ľudia o tom vôbec nevedia!

Najlepšie mäso na železo v krvi nie je to, čo by vás napadlo ako prvé!

Ak máte anémiu, odborníci na výživu vám radia jesť potraviny bohaté na železo a najviac ho obsahuje mäso a potom zelenina, ako je žihľava. Možno vám hneď napadlo, že čím je mäso viac červené, „silnejšie“, tým je lepšie! Odborníci na výživu tvrdia, že tmavé mäso moriek, je ešte bohatšie na železo ako napríklad hovädzie mäso!

Na túto tému sa vyjadril prof. Doktor Vojislav Perišić, gastroenterológ, vysvetlil, prečo je morka najkvalitnejším mäsom a mali by ste ho jesť najmä vtedy, ak trpíte anémiou.

„Moja mama, chovala morky a tie sa živia žihľavou. Žihľava je najlepšia zelenina, ak máte nedostatok železa, telo ho absorbuje viac ako z iných potravín. Na kŕmenie moriakov sa žihľava uvarí, potom sa krája a miesi, kým z nej vyteká šťava, a potom sa varí s preosiatou múkou. Takže moriak je najlepšie mäso, pretože tieto vtáky sa živia žihľavou,“ povedal.

100-gramová porcia tmavého morčacieho mäsa obsahuje 1,4 mg železa, čo je 8 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre porovnanie, rovnaké množstvo bieleho morčacieho mäsa obsahuje iba 0,7 mg železa. Preto je dôležité jesť práve tmavé mäso moriek!

Morčacie mäso obsahuje zvýšené množstvo železa, čím podporuje krvotvorbu a fungovanie červených krviniek. Je cenné pre športovcov a pre ženy po menštruácii, prípadne ľudí s anemickými ťažkosťami.

Ak bol článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*