Znižuje cholesterol a cukor: Polievka z tejto suroviny chráni zdravie srdca a ciev!

Zaraďte do svojho jedálnička túto surovinu a budete oveľa zdravší!

Najnovšie štúdie potvrdzujú, že jedna bežná surovina môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a má pozitívny vplyv aj na hladinu cukru.

Podľa výskumu z januára tohto roka pravidelná konzumácia šošovice počas 12 týždňov viedla k poklesu hladiny zlého (LDL) a celkového cholesterolu, ako aj k stabilizácii hladiny cukru v krvi po jedle. Vysoký cholesterol, zvýšená hladina cukru a zápal môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a ďalších chronických chorôb.

Každodenná konzumácia  šošovice prináša zdravotné výhody

Gastroenterológ Dr. Will Bulsiewicz pre magazín Health uviedol, že hoci sa štúdia uskutočnila len na vzorke 38 ľudí s vysokým rizikom metabolických porúch, jej výsledky sú v súlade s predchádzajúcimi výskumami.

Vedci porovnávali vplyv jedál zo šošovice a mäsa na metabolické zdravie počas 12-týždňového testovania. Polovica účastníkov denne konzumovala jedlá obsahujúce približne 150 gramov šošovice, zatiaľ čo druhá polovica jedla podobné pokrmy, ale s kuracinou alebo morčacinou namiesto šošovice.

Prospešná aj pre trávenie

Počas štúdie účastníci podstúpili krvné testy a hodnotili svoje stravovacie návyky i zdravotný stav. Okrem lepších metabolických výsledkov sa u skupiny konzumujúcej šošovicu neprejavili vážnejšie tráviace problémy.

„Naše výsledky naznačujú, že denná konzumácia šošovice môže byť prospešná pri znižovaní hladiny cholesterolu,“ uviedli autori štúdie.

Zdravotné výhody šošovice:

  • Podporuje zdravie srdca – znižuje zlý cholesterol, stabilizuje krvný tlak.
  • Reguluje cukor v krvi – nízky glykemický index, zlepšuje citlivosť na inzulín.
  • Zlepšuje trávenie – vysoký obsah vlákniny podporuje črevnú mikroflóru.
  • Posilňuje imunitu – bohatá na železo, zinok a antioxidanty.
  • Pomáha pri chudnutí – nízkokalorická, ale sýta.
  • Výborný zdroj bielkovín – vhodná alternatíva mäsa.
  • Má protizápalové účinky – chráni bunky pred poškodením.

Šošovica je výživná a prospešná pre zdravie – mala by byť súčasťou jedálnička

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*