
Zaraďte do svojho jedálnička túto surovinu a budete oveľa zdravší!
Najnovšie štúdie potvrdzujú, že jedna bežná surovina môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a má pozitívny vplyv aj na hladinu cukru.
Podľa výskumu z januára tohto roka pravidelná konzumácia šošovice počas 12 týždňov viedla k poklesu hladiny zlého (LDL) a celkového cholesterolu, ako aj k stabilizácii hladiny cukru v krvi po jedle. Vysoký cholesterol, zvýšená hladina cukru a zápal môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a ďalších chronických chorôb.
Každodenná konzumácia šošovice prináša zdravotné výhody
Gastroenterológ Dr. Will Bulsiewicz pre magazín Health uviedol, že hoci sa štúdia uskutočnila len na vzorke 38 ľudí s vysokým rizikom metabolických porúch, jej výsledky sú v súlade s predchádzajúcimi výskumami.
Vedci porovnávali vplyv jedál zo šošovice a mäsa na metabolické zdravie počas 12-týždňového testovania. Polovica účastníkov denne konzumovala jedlá obsahujúce približne 150 gramov šošovice, zatiaľ čo druhá polovica jedla podobné pokrmy, ale s kuracinou alebo morčacinou namiesto šošovice.
Prospešná aj pre trávenie
Počas štúdie účastníci podstúpili krvné testy a hodnotili svoje stravovacie návyky i zdravotný stav. Okrem lepších metabolických výsledkov sa u skupiny konzumujúcej šošovicu neprejavili vážnejšie tráviace problémy.
„Naše výsledky naznačujú, že denná konzumácia šošovice môže byť prospešná pri znižovaní hladiny cholesterolu,“ uviedli autori štúdie.
Zdravotné výhody šošovice:
- Podporuje zdravie srdca – znižuje zlý cholesterol, stabilizuje krvný tlak.
- Reguluje cukor v krvi – nízky glykemický index, zlepšuje citlivosť na inzulín.
- Zlepšuje trávenie – vysoký obsah vlákniny podporuje črevnú mikroflóru.
- Posilňuje imunitu – bohatá na železo, zinok a antioxidanty.
- Pomáha pri chudnutí – nízkokalorická, ale sýta.
- Výborný zdroj bielkovín – vhodná alternatíva mäsa.
- Má protizápalové účinky – chráni bunky pred poškodením.
Šošovica je výživná a prospešná pre zdravie – mala by byť súčasťou jedálnička
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply