Zoznam produktov, ktoré musia vylúčiť zo stravy ľudia po 50-tke. Len tak ostanete zdraví!

Súčasní päťdesiatnici sú často profesionálne aktívni ľudia a nerozmýšľajú nad tým, ako strava vplýva na ich zdravie. Po päťdesiatke sa metabolizmus spomaľuje a u žien prichádza  menopauza. Potom stojí za zváženie zmeniť stravovacie návyky.

Ľudia v tomto veku často zápasia s chronickými ochoreniami ako je  hypertenzia alebo  cukrovka. Potraviny, ktoré jedia, môžu zhoršiť príznaky týchto chorôb.

1) Nadmerný príjem soli

Nadmerný  príjem soli sa neodporúča v žiadnom veku, no opatrní by mali byť najmä ľudia po päťdesiatke. Príliš veľa soli spôsobuje problémy  s krvným tlakom. Vysoký krvný tlak zase zaťažuje srdce, obličky a mozog. Ak sa nelieči, môže viesť k infarktu a mŕtvici.

Soľ  tiež zadržiava vodu v tele. To spôsobuje opuchy.

Tento doplnok sa nachádza v mnohých produktoch, o ktorých ani netušíte. Nájdete ho napr. v  chlebe, hotových zeleninových šťavách, syroch, údeninách, konzervovanej zelenine, mrazenej pizzi.

2) Údeniny a červené mäso

Konzumácia nadmerného množstva  červeného mäsa môže zvýšiť riziko rakoviny.

Odborníci z Amerického inštitútu pre výskum rakoviny zistili, že denná konzumácia spracovaného mäsa môže zvýšiť riziko kolorektálneho karcinómu až o 72 percent .

Hotové mäso obsahuje v nadmernom množstve škodlivé  konzervačné látky a zvýrazňovače chuti . Pred nákupom si pozorne prečítajte zloženie.

3) Spracované potraviny

Omega-6- esenciálne mastné kyseliny sú potrebné pre správne fungovanie organizmu. Treba ho však konzumovať s omega-3 mastnými kyselinami, v pomere 5:1 (5 porcií omega-6 a 1 porcia omega-3). Väčšinou je však v našej strave tento pomer až 50:1.

Príliš veľa omega-6 mastných kyselín môže prispieť k  zápalu kĺbov a rozvoju  artritídy.

Omega-6 mastné kyseliny nájdete v slanine, vaječných žĺtkoch, kukurici, slnečnicových semienkach, sójových bôboch, margaríne a vyprážaných jedlách.

4) Cukor

Ani tu sa nekoná žiadne prekvapenie. Nadmerná konzumácia cukru spôsobuje množstvo nepríjemných neduhov. Prispieva k vzniku nadváhy a obezity, urýchľuje starnutie pokožky . Neustále zvýšená hladina glukózy v krvi vedie aj k rozvoju cukrovky II . Ničí pankreas.

Pozorne si prečítajte etikety produktov.  Cukor  nájdete v sladkostiach, raňajkových cereáliách, ovocných jogurtoch, sladených sýtených nápojoch, ochutených vodách.

Kompozícia sa vyskytuje v rôznych formách – fruktóza, glukóza,  glukózo – fruktózový sirup, dextróza, maltodextrín, melasa, karamel.

5) Alkohol

Červené víno je bohaté na polyfenoly, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus. Pohár vína raz za čas môže mať zdravotné benefity.

Vedci však zistili, že pravidelná konzumácia alkoholu je zdraviu škodlivá . Spôsobuje  problémy so srdcom a pečeňou. Môže tiež prispieť k predčasnej smrti.

Alkohol pite čo najmenej a nezabúdajte, že s pribúdajúcim vekom je telo čoraz menej schopné ho metabolizovať. Následky  otravy alkoholom  budete pociťovať dlhšie a intenzívnejšie.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*