Súčasní päťdesiatnici sú často profesionálne aktívni ľudia a nerozmýšľajú nad tým, ako strava vplýva na ich zdravie. Po päťdesiatke sa metabolizmus spomaľuje a u žien prichádza menopauza. Potom stojí za zváženie zmeniť stravovacie návyky.
Ľudia v tomto veku často zápasia s chronickými ochoreniami ako je hypertenzia alebo cukrovka. Potraviny, ktoré jedia, môžu zhoršiť príznaky týchto chorôb.
1) Nadmerný príjem soli
Nadmerný príjem soli sa neodporúča v žiadnom veku, no opatrní by mali byť najmä ľudia po päťdesiatke. Príliš veľa soli spôsobuje problémy s krvným tlakom. Vysoký krvný tlak zase zaťažuje srdce, obličky a mozog. Ak sa nelieči, môže viesť k infarktu a mŕtvici.
Soľ tiež zadržiava vodu v tele. To spôsobuje opuchy.
Tento doplnok sa nachádza v mnohých produktoch, o ktorých ani netušíte. Nájdete ho napr. v chlebe, hotových zeleninových šťavách, syroch, údeninách, konzervovanej zelenine, mrazenej pizzi.
2) Údeniny a červené mäso
Konzumácia nadmerného množstva červeného mäsa môže zvýšiť riziko rakoviny.
Odborníci z Amerického inštitútu pre výskum rakoviny zistili, že denná konzumácia spracovaného mäsa môže zvýšiť riziko kolorektálneho karcinómu až o 72 percent .
Hotové mäso obsahuje v nadmernom množstve škodlivé konzervačné látky a zvýrazňovače chuti . Pred nákupom si pozorne prečítajte zloženie.
3) Spracované potraviny
Omega-6- esenciálne mastné kyseliny sú potrebné pre správne fungovanie organizmu. Treba ho však konzumovať s omega-3 mastnými kyselinami, v pomere 5:1 (5 porcií omega-6 a 1 porcia omega-3). Väčšinou je však v našej strave tento pomer až 50:1.
Príliš veľa omega-6 mastných kyselín môže prispieť k zápalu kĺbov a rozvoju artritídy.
Omega-6 mastné kyseliny nájdete v slanine, vaječných žĺtkoch, kukurici, slnečnicových semienkach, sójových bôboch, margaríne a vyprážaných jedlách.
4) Cukor
Ani tu sa nekoná žiadne prekvapenie. Nadmerná konzumácia cukru spôsobuje množstvo nepríjemných neduhov. Prispieva k vzniku nadváhy a obezity, urýchľuje starnutie pokožky . Neustále zvýšená hladina glukózy v krvi vedie aj k rozvoju cukrovky II . Ničí pankreas.
Pozorne si prečítajte etikety produktov. Cukor nájdete v sladkostiach, raňajkových cereáliách, ovocných jogurtoch, sladených sýtených nápojoch, ochutených vodách.
Kompozícia sa vyskytuje v rôznych formách – fruktóza, glukóza, glukózo – fruktózový sirup, dextróza, maltodextrín, melasa, karamel.
5) Alkohol
Červené víno je bohaté na polyfenoly, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus. Pohár vína raz za čas môže mať zdravotné benefity.
Vedci však zistili, že pravidelná konzumácia alkoholu je zdraviu škodlivá . Spôsobuje problémy so srdcom a pečeňou. Môže tiež prispieť k predčasnej smrti.
Alkohol pite čo najmenej a nezabúdajte, že s pribúdajúcim vekom je telo čoraz menej schopné ho metabolizovať. Následky otravy alkoholom budete pociťovať dlhšie a intenzívnejšie.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply