
Tento koláč spája jemné orechové cesto, šťavnaté jablká a nadýchanú plnku do jednej voňavej pochúťky. Ideálny na privítanie hostí alebo ako sladká bodka nedeľného popoludnia.
Ingrediencie:
Cesto:
- 450 g hladkej múky
- 300 g masla
- 2 žĺtky
- 2 PL mlieka
- 2 PL rumu (alebo rumovej arómy)
- 9 g prášku do pečiva
- 100 g práškového cukru
Plnka:
- 6 vajec
- 2 PL kakaa
- 200 g práškového cukru
- 6 stredne veľkých jabĺk (ideálne kyslých; pri menších použite 8)
- 200 g mletých vlašských orechov
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2–3 PL strúhanky
Postup:
Cesto:
Všetky ingrediencie na cesto vymiesime a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ju pomocou valčeka na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystlaný papierom na pečenie).
Plnka:
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme ošúpané a nahrubo nastrúhané jablká (šťavu nevyžmýkame). Primiešame orechy, kakao, prášok do pečiva a strúhanku.
Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Zostavenie:
Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto v plechu. Zakryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta. Vrchné cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
Pečenie:
Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 30 minút.
Dokončenie:
Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Nakrájame na rezy.
Dobrú chuť!
Leave a Reply