Babičkin orechovo jablkový koláč.

Tento koláč spája jemné orechové cesto, šťavnaté jablká a nadýchanú plnku do jednej voňavej pochúťky. Ideálny na privítanie hostí alebo ako sladká bodka nedeľného popoludnia.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2 PL mlieka
  • 2 PL rumu (alebo rumovej arómy)
  • 9 g prášku do pečiva
  • 100 g práškového cukru

Plnka:

  • 6 vajec
  • 2 PL kakaa
  • 200 g práškového cukru
  • 6 stredne veľkých jabĺk (ideálne kyslých; pri menších použite 8)
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2–3 PL strúhanky

Postup:

Cesto:

Všetky ingrediencie na cesto vymiesime a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ju pomocou valčeka na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystlaný papierom na pečenie).

Plnka:

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme ošúpané a nahrubo nastrúhané jablká (šťavu nevyžmýkame). Primiešame orechy, kakao, prášok do pečiva a strúhanku.

Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

Zostavenie:

Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto v plechu. Zakryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta. Vrchné cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.

Pečenie:

Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 30 minút.

Dokončenie:
Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Nakrájame na rezy.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*