
Tento pruhovaný koláč je nielen oku lahodiaci, ale aj chuťovo pestrý vďaka kombinácii makového, orechového a kakaového cesta. Je ideálny na slávnostné príležitosti aj ako sladké prekvapenie k popoludňajšej káve.
Pruhovaný koláč.
Ingrediencie:
Cesto – základná zmes na jeden plát.(pre každý plát rovnaký základ):
- 1,5 dl kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 5 PL hladkej múky
- 5 PL kryštálového cukru
Plát č. 1 – makový:
- 5 PL mletého maku
Plát č. 2 – orechový:
- 5 PL mletých vlašských orechov (namiesto maku)
Plát č. 3 – kakaový:
- 5 PL horkého kakaového prášku (namiesto orechov)
- 2–3 PL mlieka (na zriedenie kakaového cesta)
Krém:
- 1 liter mlieka
- 8 PL detskej krupice
- 250 g masla alebo margarínu (izbovej teploty)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 250 g práškového cukru
Na vrch:
100 g strúhanej mliečnej čokolády
Postup:
1. Príprava jednotlivých plátov:
V mise zmiešajte všetky ingrediencie na jeden plát vrátane príslušnej príchute (mak, orechy, kakao).
Cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie (30 × 30 cm).
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (alebo 165 °C s ventilátorom) približne 12 minút.
Po upečení plát nechajte chvíľu chladnúť, potom ho premiestnite na plech vystlaný čistým papierom na pečenie, odstráňte papier ( na ktorom sa piekol) a nechajte vychladnúť.
Rovnakým spôsobom pripravte aj ďalšie dva pláty.( orechy a kakao)
2. Príprava krému:
Mlieko priveďte do varu a za stáleho miešania metličkou vsypte krupicu. Varte na miernom ohni 3–4 minúty. Odstavte, prikryte a nechajte 5 minút napučať.
Pre rýchlejšie chladenie vložte hrniec do studenej vody.
Medzitým vyšľahajte maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny.
Spojte s vychladnutou krupicou na hladký krém.
3. Zostavenie koláča:
Pláty potrite krémom a uložte na seba – kakaový plát do stredu.
Krém naneste aj na boky a vrch koláča. Navrch nastrúhajte mliečnu čokoládu.
Koláč nechajte niekoľko hodín odležať (ideálne cez noc), aby sa chute prepojili.
Krájajte nožom namočeným v horúcej vode.
Tip: Krém si môžete rozdeliť vopred do troch misiek, aby ste ho nanášali rovnomerne.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply