BABIČKIN PRUHOVANÝ KOLÁČ.

Tento pruhovaný koláč je nielen oku lahodiaci, ale aj chuťovo pestrý vďaka kombinácii makového, orechového a kakaového cesta. Je ideálny na slávnostné príležitosti aj ako sladké prekvapenie k popoludňajšej káve.

Pruhovaný koláč.

Ingrediencie:

Cesto – základná zmes  na jeden plát.(pre každý plát rovnaký základ):

  • 1,5 dl kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 5 PL hladkej múky
  • 5 PL kryštálového cukru

Plát č. 1 – makový:

  • 5 PL mletého maku

Plát č. 2 – orechový:

  • 5 PL mletých vlašských orechov (namiesto maku)

Plát č. 3 – kakaový:

  • 5 PL horkého kakaového prášku (namiesto orechov)
  • 2–3 PL mlieka (na zriedenie kakaového cesta)

Krém:

  • 1 liter mlieka
  • 8 PL detskej krupice
  • 250 g masla alebo margarínu (izbovej teploty)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g práškového cukru

Na vrch:

100 g strúhanej mliečnej čokolády

Postup:

1. Príprava jednotlivých plátov:

V mise zmiešajte všetky ingrediencie na jeden plát vrátane príslušnej príchute (mak, orechy, kakao).

Cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie (30 × 30 cm).

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (alebo 165 °C s ventilátorom) približne 12 minút.

Po upečení plát nechajte chvíľu chladnúť, potom ho premiestnite na plech vystlaný čistým  papierom na pečenie, odstráňte papier ( na ktorom sa piekol) a nechajte vychladnúť.

Rovnakým spôsobom pripravte aj ďalšie dva pláty.( orechy a kakao)

2. Príprava krému:

Mlieko priveďte do varu a za stáleho miešania metličkou vsypte krupicu. Varte na miernom ohni 3–4 minúty. Odstavte, prikryte a nechajte 5 minút napučať.

Pre rýchlejšie chladenie vložte hrniec do studenej vody.

Medzitým vyšľahajte maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny.

Spojte s vychladnutou krupicou na hladký krém.

3. Zostavenie koláča:

Pláty potrite krémom a uložte na seba – kakaový plát do stredu.

Krém naneste aj na boky a vrch koláča. Navrch nastrúhajte mliečnu čokoládu.

Koláč nechajte  niekoľko hodín odležať (ideálne cez noc), aby sa chute prepojili.

Krájajte nožom namočeným v horúcej vode.

Tip: Krém si môžete rozdeliť vopred do troch misiek, aby ste ho nanášali rovnomerne.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*