
Marcipánová bábovka.
Táto marcipánová bábovka je jemná, maslová a intenzívne mandľová pochúťka, ktorá sa hodí nielen na sviatočný stôl, ale aj ako pôžitok ku káve či čaju. Pripravuje sa jednoducho, no výsledok je naozaj pôsobivý.
Používame štandardný hrnček 2,5 dl.
Ingrediencie:
- 250 g masla (mäkké, izbovej teploty)
- 150 g marcipánovej pasty (40 % mandlí)
- 1 a ½ hrnčeka preosiateho práškového cukru (cca 200 g)
- 5 vajec
- ¾ hrnčeka smotany na šľahanie (cca 200 ml)
- 1–2 ČL vanilkového extraktu (alebo semienka z vanilkového struku)
- 2 a ½ hrnčeka hladkej múky (cca 325 g)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 2 mierne kopcovité PL kukuričného škrobu (cca 50 g)
Postup:
Príprava cesta:
Maslo vyšľahajte s nastrúhaným alebo nadrobno nasekaným marcipánom do nadýchanej hmoty. Ak máte tuhší marcipán, použite tyčový mixér.
Pridanie tekutých surovín:
Do maslovo-marcipánovej zmesi po jednom zašľahajte vajcia, pridajte vanilkový extrakt a následne smotanu.
Spojenie so suchými ingredienciami:
V mise premiešajte múku, prášok do pečiva, škrob a štipku soli. Suché prísady postupne vmiešajte do tekutej zmesi.
Pečenie:
Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte v predhriatej rúre na 175 °C približne 50 minút – koláč by mal byť zlatohnedý. Pre istotu vyskúšajte test ihlou.
Chladenie:
Nechajte koláč 15 minút chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Tip:
Podávajte len tak, alebo ozdobený práškovým cukrom či mandľovými lupienkami. Hodí sa k sviatočnému obedu aj k nedeľnej káve.
Dobrú chuť!
Leave a Reply