BABIČKINA SLADKÁ PARADAJKOVÁ POLIEVKA.

Sladká paradajková polievka patrí medzi tie jedlá, ktoré v sebe nesú chuť detstva a vôňu starých čias. Tento recept je spomienkou na kuchyňu manželovej babičky, ktorá ju pripravovala trochu inak – s väčšími strúhanými cestovinami namiesto klasických drobných. Výsledok je jednoduchý, sýty a nostalgický. Práve takéto recepty si zaslúžia, aby sa na ne nezabudlo.

Sladká paradajková polievka s väčšími strúhanými cestovinami.

Použitý objem: štandardný hrnček (250 ml)

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky 100 % paradajkovej šťavy (1 liter)
  • 2 hrnčeky vody (0,5 litra)
  • 1 PL tuku (maslo alebo olej)
  • 1 PL hladkej múky
  • štipka soli
  • ¾ hrnčeka kryštálového cukru (cca 120 g)
  • niečo vyše ½ hrnčeka väčších strúhaných cestovín (cca 50 g)

Postup:

V hrnci rozpustite tuk a pridajte múku. Za stáleho miešania ju opekajte, kým nezíska svetlú zlatistú farbu (ako strúhanka). Ideálne miešajte drevenou vareškou.

Postupne prilievajte vodu a paradajkovú šťavu, pričom neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte cukor a štipku soli. Za stáleho miešania priveďte polievku do varu. Keď začne vrieť, prisypte cestoviny. Varte na miernom ohni asi 5 minút, občas premiešajte.

Po uvarení hrniec prikryte a nechajte polievku pár minút odstáť – cestoviny v horúcej tekutine ešte mierne zmäknú a naberú objem. Nevarte ich príliš dlho, aby sa nerozvarili.

Ochutnajte – ak je polievka málo sladká, pridajte cukor podľa chuti.

Tip:

Polievku môžete podávať samotnú alebo s kúskom bieleho pečiva a nastrúhaným syrom.  Skvelo sa hodí aj ako sladká večera.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*