Babičkine kapustové rolky.

Kapustové rolky sú tradičným a obľúbeným jedlom, ktoré spája jednoduché suroviny s bohatou chuťou. Vďaka jemne korenenému mäsovo-zeleninovému základu, zabalenému v kapustových listoch a dusenému v lahodnej omáčke, si získajú srdce každého milovníka domácej kuchyne. Tento recept je ideálny na rodinný obed alebo teplú večeru, pri ktorej sa stôl premení na miesto pohody a vône detstva.

Ingrediencie:

  • 130 g ryže
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 4 polievkové lyžice masla alebo tuku (napr. THEA)
  • 200 g mrkvy, nastrúhanej
  • 3 paradajky, nakrájané
  • 350 g mletého hovädzieho mäsa
  • 12 listov bielej kapusty (blanšírovaných)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1/4 čajovej lyžičky horčice
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kyslej smotany

Postup:

Predvarenie ryže:

Ryžu uvarte podľa návodu na obale, ale len do polo mäkka. Sceďte ju a nechajte vychladnúť.

Príprava plnky:

Na jednej lyžici masla (THEA) orestujte cibuľu a cesnak do sklovitá. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané paradajky, krátko poduste.
Potom pridajte mleté mäso a predvarenú ryžu. Osoľte, okoreňte a restujte, kým mäso nie je hotové.

Plnenie kapusty:

Na každý kapustový list dajte časť plnky a zrolujte do rolky. Konce zastrčte dovnútra alebo rolky zaistite špáradlom či kuchynským špagátom.

Opekanie roliek:

Na zvyšnom masle krátko opečte kapustové rolky zo všetkých strán, aby sa spevnili a získali farbu.

Dusenie:

Vo väčšom hrnci priveďte do varu zeleninový vývar s paradajkovým pretlakom a horčicou. Vložte doň opečené rolky, prikryte a duste na miernom ohni asi 30 minút.

Zakončenie:

Na záver vmiešajte kyslú smotanu, nechajte krátko prevrieť a dochuťte podľa potreby.

Tip na podávanie:

Podávajte horúce, ideálne s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*