
Starý rodinný recept, ktorý si zamiluje každý.
Tento bohatý a lahodný recept spája tradičné chute s moderným spracovaním. Plnené mäsové guľky s vajíčkom, šunkou a syrom sú nielen chutné, ale aj vizuálne pôsobivé. Ideálne ako slávnostný obed alebo nedeľné rodinné jedlo.
Ingrediencie:
Na mäsovú zmes:
- 1,1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 130 g strúhaného suchého chleba
- 2 červené cibule, nastrúhané
- 20 g nasekanej petržlenovej vňate
- 1 vajce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Na plnku a omáčku:
- 6–8 plátkov varenej šunky
- 8 plátkov syra
- 10 vajec (natvrdo uvarených)
- 1 miska nakrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, pór, červená cibuľa, cesnak, rozmarín)
- rastlinný olej na vyprážanie
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1,5 l hovädzieho vývaru
Na zapečenie:
- 100 g strúhanky
- 120 g rozpusteného masla
- 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Uvarte vajcia natvrdo a nechajte ich mierne vychladnúť.
Pripravte mäsovú zmes: v miske dôkladne premiešajte mleté mäso, strúhaný chlieb, cibuľu, petržlen, vajce, soľ a korenie.
Rozotrite zmes na veľký kus papiera na pečenie do tvaru obdĺžnika. Navrch poukladajte plátky syra a na ne plátky šunky. Umiestnite vajcia do stredu po celej dĺžke.
Zrolujte zmes do valca pomocou papiera na pečenie a pevne pritlačte okraje.
Opečte rolku zo všetkých strán na rozohriatom oleji.
Pridajte zeleninu do panvice, spolu s paradajkovým pretlakom a štipkou soli. Krátko opečte a zalejte hovädzím vývarom. Nechajte chvíľu povariť.
Pripravte zálievku zo strúhanky, petržlenovej vňate a rozpusteného masla. Touto zmesou potrite povrch mäsovej rolky.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C s ventilátorom približne 30 minút, kým vrch nie je zlatistý a chrumkavý.
Servírovanie.
Podávajte teplé, s koreňovou zeleninou a prípadne so zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply