
Obľúbený medový koláč s krémom a broskyňovým džemom.
Tento koláč pečieme už mnoho rokov – a stále patrí medzi našich favoritov. Ak ste ho ešte nevyskúšali, určite odporúčame!
Ingrediencie:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 170 g masla
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica kakaa
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 2 vajcia
- 4 lyžice kyslej smotany
Krém:
- 1 liter mlieka
- 130 g krupice
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
Ešte budete potrebovať:
- broskyňový džem (podľa chuti, na potretie medzi plátmi)
Postup:
1. Príprava cesta:
V miske zmiešajte múku, cukor, kakao a sódu bikarbónu. Maslo s medom zľahka zohrejte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, aby sa roztopili, potom pridajte vajcia a dobre premiešajte.
Túto zmes nalejte do múčnej zmesi, premiešajte a pridajte kyslú smotanu.
Vypracujte hladké cesto, rozdeľte ho na 4 rovnaké časti.
Každú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu (cca 20 × 35 cm) a pečte jednotlivo na opačnej strane pomúčenej formy pri teplote 180 °C asi 8 minút.
2. Krém:
Mlieko priveďte do varu, postupne zašľahajte krupicu a uvarte hustú kašu. Nechajte vychladnúť.
Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do peny, potom pridajte vychladnutú krupicovú kašu a vymiešajte do hladkého krému.
3. Zostavenie koláča:
Na prvý upečený plát natrite polovicu krému. Prikryte druhým plátom a ten potrite broskyňovým džemom. Na to položte tretí plát a natrite zvyšný krém.
Na záver položte štvrtý plát a jemne pritlačte.
Tip: Koláč nechajte odstáť cez noc v chladničke – pláty krásne zmäknú a chute sa prepoja.
Leave a Reply