
Domáce šišky bez kysnutia – chrumkavé a sladké.
Tieto rýchle a mäkké šišky bez kysnutia sú ideálne, keď máte chuť na sladké, ale málo času. Hotové sú za pár minút a chutia výborne s džemom aj bez neho.
Zloženie:
- 250 g hladkej múky (plus trochu na pomúčenie dosky)
- 1 väčšia štipka soli
- ½ balíka prášku do pečiva
- 1 vajce
- 3 vrchovaté lyžice práškového cukru
- 1 balík vanilkového cukru
- 2 kopcovité lyžice kyslej smotany
- 6 lyžíc oleja (na vyprážanie)
Príprava:
Múku preosejte do misy, pridajte soľ a prášok do pečiva. V inej miske vyšľahajte vajce s práškovým a vanilkovým cukrom, potom primiešajte kyslú smotanu.
Spojte suché a mokré prísady a vypracujte hladké cesto.
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Vykrajujte kolieska strednej veľkosti (podľa chuti môžete do stredu urobiť aj dierku).
Šišky smažte z oboch strán v dostatočnom množstve horúceho oleja na strednom až miernom ohni, kým nebudú zlatohnedé.
Prebytočný olej nechajte odtiecť na papierovej utierke.
Podávajte posypané práškovým cukrom a s marhuľovým džemom.
Komentár:
Veľmi jednoduchý a rýchly recept na mäkké donuty. Cesto netreba nechávať kysnúť ani odpočívať. Dávajte si pozor, pretože sa rýchlo vyprážajú.
Dobrú chuť!
Leave a Reply