Čokoládovo-krémový koláč s vaječným likérom.

Tento čokoládovo-krémový koláč s vaječným likérom je lahodný dezert, ktorý spája jemné korpusové cesto, nadýchaný likérový krém a bohatú čokoládovú šľahačku. Ideálny je na sviatočné chvíle, oslavy alebo ako sladká bodka ku káve.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 5 vajec
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 2 PL horúcej vody
  • 5 PL polohrubej múky
  • 2 PL kakaového prášku
  • 0,5 balíčka prášku do pečiva

Na krém:

  • 750 ml mlieka
  • 3 PL vanilkového pudingového prášku
  • 200 ml vaječného likéru
  • 250 g masla
  • 3 PL práškového cukru

Na čokoládový krém:

  • 2 šálky (cca 500 ml) smotany na šľahanie (40 % tuku)
  • 1 PL cukru
  • 2 PL kakaového prášku

Na ozdobu:

  • Strúhaná čokoláda
  • Vaječný likér na pokvapkanie

Postup:

1. Cesto.

Bielky vyšľahajte do polotuhá, pridajte cukor a vyšľahajte tuhý sneh. Postupne zašľahajte žĺtky, olej a horúcu vodu. Vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.

Cesto rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10 minút.

Nechajte vychladnúť.

2. Krém s vaječným likérom.

Z 750 ml mlieka odoberte asi 150 ml a rozmiešajte v ňom pudingový prášok a cukor. Zvyšné mlieko priveďte do varu, pridajte pudingovú zmes a uvarte hustý krém. Do ešte horúceho krému vmiešajte vaječný likér a nechajte úplne vychladnúť.

Maslo vyšľahajte do peny a po častiach zašľahajte vychladnutý krém.

Hotový krém natrite na vychladnutý korpus.

3. Čokoládový krém.

Smotanu nalejte do misy, pridajte cukor a kakao. Vyšľahajte dotuha.

4. Dokončenie.

Čokoládový krém natrite na vrstvu s likérovým krémom. Ozdobte strúhanou čokoládou a pokvapkajte vaječným likérom podľa chuti.

Koláč dajte vychladiť do chladničky aspoň na 2–3 hodiny, ideálne cez noc.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*