
Tento čokoládovo-krémový koláč s vaječným likérom je lahodný dezert, ktorý spája jemné korpusové cesto, nadýchaný likérový krém a bohatú čokoládovú šľahačku. Ideálny je na sviatočné chvíle, oslavy alebo ako sladká bodka ku káve.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 5 vajec
- 3 PL kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- 2 PL horúcej vody
- 5 PL polohrubej múky
- 2 PL kakaového prášku
- 0,5 balíčka prášku do pečiva
Na krém:
- 750 ml mlieka
- 3 PL vanilkového pudingového prášku
- 200 ml vaječného likéru
- 250 g masla
- 3 PL práškového cukru
Na čokoládový krém:
- 2 šálky (cca 500 ml) smotany na šľahanie (40 % tuku)
- 1 PL cukru
- 2 PL kakaového prášku
Na ozdobu:
- Strúhaná čokoláda
- Vaječný likér na pokvapkanie
Postup:
1. Cesto.
Bielky vyšľahajte do polotuhá, pridajte cukor a vyšľahajte tuhý sneh. Postupne zašľahajte žĺtky, olej a horúcu vodu. Vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
Cesto rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10 minút.
Nechajte vychladnúť.
2. Krém s vaječným likérom.
Z 750 ml mlieka odoberte asi 150 ml a rozmiešajte v ňom pudingový prášok a cukor. Zvyšné mlieko priveďte do varu, pridajte pudingovú zmes a uvarte hustý krém. Do ešte horúceho krému vmiešajte vaječný likér a nechajte úplne vychladnúť.
Maslo vyšľahajte do peny a po častiach zašľahajte vychladnutý krém.
Hotový krém natrite na vychladnutý korpus.
3. Čokoládový krém.
Smotanu nalejte do misy, pridajte cukor a kakao. Vyšľahajte dotuha.
4. Dokončenie.
Čokoládový krém natrite na vrstvu s likérovým krémom. Ozdobte strúhanou čokoládou a pokvapkajte vaječným likérom podľa chuti.
Koláč dajte vychladiť do chladničky aspoň na 2–3 hodiny, ideálne cez noc.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply