
Tento krásny a lahodný koláč pôsobí pôsobivo, no jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Kombinuje kakaové cesto, jemné tvarohové guľôčky a vanilkový krém.
Ingrediencie:
Cesto:
- 160 g masla (alebo margarínu)
- 180 g cukru
- 3 vajcia
- 170 g kyslej smotany
- 3 PL mlieka
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 2 šálky hladkej múky
Tvarohové guľôčky:
- 250 g tvarohu
- 3 PL cukru
- 1 vajce
- 5 PL kokosových vločiek
Krém:
- 500 ml mlieka
- 1 vajce
- 3 PL cukru
- 2 vrchovaté PL hladkej múky
- vanilkový cukor alebo štipka vanilínu
Postup:
1. Príprava tvarohových guľôčok:
V mise zmiešajte tvaroh, cukor, vajce a kokosové vločky. Vypracujte hladkú hmotu a vytvarujte guľôčky veľkosti menšej slivky. Odložte ich do mrazničky na 20 minút.
2. Príprava cesta:
Maslo vymiešajte s cukrom do peny. Pridajte vajcia a vyšľahajte do hladka. Prilejte kyslú smotanu a mlieko, premiešajte. Prisypte preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujte cesto – malo by byť hustejšie ako palacinkové.
3. Plnenie formy:
Formu na pečenie (Ø 24–26 cm) vymastite maslom alebo vysteľte papierom na pečenie. Nalejte polovicu cesta. Do zvyšného cesta vmiešajte kakao a nalejte ho navrch. Povrch zarovnajte lyžicou.
4. Vloženie guľôčok a pečenie:
Z mrazničky vyberte guľôčky a jemne ich vtlačte do cesta až na dno. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 45 minút. Po dopečení nechajte koláč vychladnúť vo forme.
5. Príprava krému:
V miske rozšľahajte vajce s cukrom a vanilkou. Pridajte múku a dôkladne premiešajte. Postupne prilievajte mlieko, miešajte do hladka. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, až kým krém nezhustne (3–4 minúty). Potom nechajte vychladnúť.
6. Záverečná úprava:
Vychladnutý koláč vyberte z formy, preložte na tanier a natrite vychladnutým krémom. Povrch môžete posypať kakaom cez sitko.
Tipy na záver.
Koláč je ideálny na nedeľné popoludnie alebo oslavu. Najlepšie chutí po niekoľkých hodinách odležania v chlade.
Dobrú chuť!
Leave a Reply