Čokoládový koláč „Ranná rosa“ s tvarohovými guľôčkami.

Tento krásny a lahodný koláč pôsobí pôsobivo, no jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Kombinuje kakaové cesto, jemné tvarohové guľôčky a vanilkový krém.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 160 g masla (alebo margarínu)
  • 180 g cukru
  • 3 vajcia
  • 170 g kyslej smotany
  • 3 PL mlieka
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • 2 šálky hladkej múky

Tvarohové guľôčky:

  • 250 g tvarohu
  • 3 PL cukru
  • 1 vajce
  • 5 PL kokosových vločiek

Krém:

  • 500 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 3 PL cukru
  • 2 vrchovaté PL hladkej múky
  • vanilkový cukor alebo štipka vanilínu

Postup:

1. Príprava tvarohových guľôčok:

V mise zmiešajte tvaroh, cukor, vajce a kokosové vločky. Vypracujte hladkú hmotu a vytvarujte guľôčky veľkosti menšej slivky. Odložte ich do mrazničky na 20 minút.

2. Príprava cesta:

Maslo vymiešajte s cukrom do peny. Pridajte vajcia a vyšľahajte do hladka. Prilejte kyslú smotanu a mlieko, premiešajte. Prisypte preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujte cesto – malo by byť hustejšie ako palacinkové.

3. Plnenie formy:

Formu na pečenie (Ø 24–26 cm) vymastite maslom alebo vysteľte papierom na pečenie. Nalejte polovicu cesta. Do zvyšného cesta vmiešajte kakao a nalejte ho navrch. Povrch zarovnajte lyžicou.

4. Vloženie guľôčok a pečenie:

Z mrazničky vyberte guľôčky a jemne ich vtlačte do cesta až na dno. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 45 minút. Po dopečení nechajte koláč vychladnúť vo forme.

5. Príprava krému:

V miske rozšľahajte vajce s cukrom a vanilkou. Pridajte múku a dôkladne premiešajte. Postupne prilievajte mlieko, miešajte do hladka. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, až kým krém nezhustne (3–4 minúty). Potom nechajte vychladnúť.

6. Záverečná úprava:

Vychladnutý koláč vyberte z formy, preložte na tanier a natrite vychladnutým krémom. Povrch môžete posypať kakaom cez sitko.

Tipy na záver.

Koláč je ideálny na nedeľné popoludnie alebo oslavu. Najlepšie chutí po niekoľkých hodinách odležania v chlade.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*