Čučoriedkové nepečené kocky.

Toto je ovocná verzia známeho tiramisu s piškótami a ľahkým krémom na báze mascarpone a šľahačkovej smotany, tentoraz obohateným o bielu čokoládu. „Čerešničkou na torte“ je čučoriedkový džem, ktorý sa náhodne navrství na krém a ozdobí špáradlom – vznikne tak netradičný mramorový efekt, ktorý nielen dobre vyzerá, ale aj výborne chutí!

Ingrediencie:

Čučoriedkový džem:

  • 250 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Krém s bielou čokoládou:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g bielej čokolády (roztopenej)
  • 60 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkovej arómy
  • 300 g gréckeho jogurtu
  • 100 g kyslej smotany
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 5 g želatíny (1/2 balíčka)

Ešte budete potrebovať:

  • cca 350 g dlhých piškót
  • mlieko na namáčanie piškót

Postup:

Džem:

Do menšieho hrnca dajte čučoriedky, cukor a citrónovú šťavu. Zohrievajte na strednom plameni, pritom čučoriedky popučte vidličkou. Keď zmes zovrie, znížte teplotu a varte 5–10 minút, kým sa trochu nezahustí. Nechajte vychladnúť.

Krém:

Roztopte bielu čokoládu (nad parou) a nechajte trochu vychladnúť.
Mascarpone vymiešajte s vychladnutou čokoládou do hladkého krému.
Pridajte práškový cukor, vanilku, grécky jogurt a kyslú smotanu, a znovu dôkladne premiešajte.
Prilejte šľahačkovú smotanu (nešľahanú) a všetko vyšľahajte do hustého, penového krému.

Želatínu nechajte napučať v 2 lyžiciach studenej vody, potom ju rozpustite na slabom ohni. Do želatíny pridajte 2 lyžice pripraveného krému, premiešajte metličkou a túto zmes potom vmiešajte do zvyšku krému – zabránite tak tvorbe hrudiek.

Skladanie dezertu:

Do formy s rozmermi približne 30 × 20 cm uložte na dno piškóty krátko namočené v mlieku (stačí 1–2 sekundy).
Na piškóty naneste polovicu krému.
Potom lyžičkou navrstvite polovicu džemu – malé kôpky rozložte náhodne a prešpárujte špáradlom, aby vznikol mramorový efekt.

Opakujte postup: druhá vrstva piškót, zvyšok krému, navrch opäť džem a špáradlom vytvorte dekoratívne vlnky.

Dezert vložte do chladničky aspoň na 3–4 hodiny, ideálne cez noc, aby poriadne stuhol. Potom nakrájajte na kocky a podávajte.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*