Domáci marhuľový džem bez konzervantov – len tri ingrediencie a dokonalá aróma.

Ak by leto malo chuť, bola by to práve marhuľová marmeláda. Sladká, medová, voňavá – táto marmeláda je najlepší spôsob, ako si uchovať chuť slnka na celý rok. Hodí sa k maslovému chlebu, jogurtu, koláčom, ale aj ako plnka do pečiva. Jej príprava je jednoduchá, nevyžaduje konzervanty a keď otvoríte pohár, zaplaví vás hrdosť a vôňa leta.

Ingrediencie:

  • 2,5 kg vykôstkovaných marhúľ
  • 1 800 g kryštálového cukru
  • šťava z polovice citróna (alebo z celého, ak je menej šťavnatý)

Pomôcka: Na 1 kg marhúľ rátajte s 350 g cukru. Ak sú marhule menej sladké, môžete použiť až 400 g/kg.

Postup:

Príprava marhúľ:

Marhule dôkladne umyte a odstráňte kôstky. Nakrájajte ich na menšie kúsky, aby sa s nimi lepšie pracovalo.

Rozmixovanie:

Vložte marhule do mixéra a rozmixujte ich na kašu. V prípade potreby pridajte trochu vody.

Varenie:

Rozmixovanú dužinu nalejte do väčšieho hrnca, pridajte cukor a dobre premiešajte. Varíme na strednom ohni približne 50 minút, občas premiešavame, aby sa nepripálila.

Zahustenie a dokončenie:

Ku koncu varenia pridajte citrónovú šťavu. Džem je hotový, keď malá vzorka na tanieriku pri naklonení pomaly steká – ako slza.

Sterilizácia pohárov:

Poháre aj viečka vložte do rúry vyhriatej na 100 °C na 20 minút. Položte ich na čistú utierku.

Plnenie a uzatvorenie:

Do horúcich pohárov nalejte ešte horúci džem po okraj. Uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Skladovanie:

Uzatvorené poháre uchovávajte na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení skladujte v chladničke.

Tipy a variácie.

Pre lesklejší a svetlejší džem pridajte ku koncu varenia 2 lyžice glukózy.

Citrón nevynechávajte – nie je len na chuť, ale aj pre lepšiu konzerváciu.

Pri veľmi zrelých marhuliach môžete mierne znížiť množstvo cukru – podľa chuti ovocia.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*