Drobivý jablkový koláč.

Tento recept je pokladom z babičkinej kuchyne, kde sa láska miesila s múkou a trpezlivosť s vôňou škorice. Krehké cesto a šťavnatá jablková náplň vytvárajú dokonalú harmóniu, ktorá pohladí dušu i chuťové poháriky. Stačí jeden kúsok a vrátite sa späť k tým najkrajším spomienkam.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 žĺtky
  • 150 g masla alebo margarínu
  • 30 g čerstvého droždia
  • 300 g hladkej múky
  • 50 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička cukru
  • štipka soli

Plnka:

  • 1,5 kg jabĺk
  • cukor podľa chuti
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 40 g vanilkového pudingového prášku
  • 1 polievková lyžica strúhanky

Na potretie:

  • 1 rozšľahané vajce

Postup:

Príprava plnky: Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nastrúhame. V hrnci ich zmiešame s cukrom a škoricou, potom krátko podusíme, kým nezmäknú. Necháme vychladnúť a následne primiešame pudingový prášok.

Príprava cesta: Žĺtky vyšľaháme s maslom do peny. Droždie rozpustíme v teplom mlieku s lyžičkou cukru a necháme aktivovať. Potom ho pridáme k žĺtkovej zmesi spolu s múkou a soľou. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na dve rovnaké časti.

Formovanie koláča: Jednu časť cesta vyvaľkáme a vložíme do plechu (23×34 cm) vystlaného papierom na pečenie. Posypeme strúhankou a rovnomerne rozotrieme jablkovú plnku. Prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta.

Kysnutie: Koláč prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote približne 3 hodiny.

Pečenie: Pred pečením povrch potrieme rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút. Ak začne vrch príliš hnednúť, prikryjeme ho alobalom, aby sa nespálil.

Po vychladnutí nakrájame na porcie a podávame.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*