EKLÉRY – NEODOLATEĽNÝ FRANCÚZSKY DEZERT. Jednoduchý recept!

Ekléry sú známy francúzsky zákusok charakteristický svojím podlhovastým tvarom. Pripravujú sa z odpaľovaného cesta podobného ako pri veterníkoch, plnia sa jemným vanilkovým cukrárskym krémom a zvrchu sa polievajú čokoládovou polevou. Ide o veľmi dekoratívny dezert.

Recept na Ekléry:

(cca 26–28 kusov)

Cesto:

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • štipka soli
  • 150 g hladkej múky (typ 00 alebo polohrubej)
  • 4 väčšie vajcia (220–240 g)
  • 2–3 PL práškového cukru na posypanie

Krém:

  • 500 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 80 g škrobu (napr. Gustin)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky bourbon vanilkového cukru
  • 80 g masla
  • 150 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)

Ganache poleva:

  • 150 g kvalitnej tmavej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 20 g masla

Postup:

Cesto:

V hrnci priveďte do varu vodu, maslo a soľ. Zložte z ohňa, prisypte múku a intenzívne miešajte metličkou. Vráťte na nízky plameň a miešajte špachtľou ešte 2–3 minúty.

Nechajte vychladnúť 10–15 minút. Postupne zapracujte po jednom  vajcia – cesto musí byť hladké a lesklé.

Naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a tvarujte ekléry na plech. Posypte práškovým cukrom a pečte 30–35 minút pri 190 °C.

Krém:

V troche mlieka rozmiešajte žĺtky, pridajte škrob a premiešajte dohladka. Zvyšok mlieka priveďte s cukrom a vanilkou do varu. Prilejte zmes so škrobom a miešajte, kým nezhustne. Prikryte fóliou a nechajte vychladnúť.

Šľahačku vyšľahajte do tuha.

Vyšľahajte maslo a zmiešajte s vychladnutým krémom a primiešajte vyšľahanú smotanu.

Ganache:

Zohrejte smotanu s maslom, zalejte nasekanú čokoládu a miešajte dohladka. Nechajte mierne vychladnúť.

Dokončenie:

Ekléry rozrežte, vrchné časti namočte do čokoládovej  ganache. Spodné časti naplňte krémom a prikryte čokoládovou vrchnou časťou.

Nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*