Falošný TVAROHÁČ s ovocím.

Krehký koláč s čučoriedkami.

Krehké cesto, jemný krém a čučoriedky ako sladká bodka na záver…

Suroviny:

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g masla, masti alebo margarínu
  • 100 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček citrónového cukru
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • ½ balíčka prášku do pečiva

Na plnku:

  • 4 bielky
  • 6 lyžíc  hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 1 balíček citrónového cukru (alebo nastrúhaná kôra z 1 citróna)
  • 750 g kyslej smotany
  • približne 250–300 g mrazených čučoriedok (napr. značky Ledo)

Postup:

Cesto:

Múku premiešajte s práškom do pečiva, pridajte na kúsky nakrájané maslo (alebo margarín/masť) a rukami zapracujte. Potom použite mixér s nástavcami na cesto, pridajte žĺtky a krátko premiešajte. Postupne vmiešajte kyslú smotanu, cukor, vanilkový aj citrónový cukor. Vypracujte cesto – ak je príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky. Z hotového cesta oddelíme tretinu a dáme ju do mrazničky. Zvyšné cesto uložíme do chladničky.

Plnka:

Bielky so štipkou soli vyšľahajte do polo tuha, pridajte cukor a citrónový cukor a vyšľahajte do tuha. Potom jemne vmiešajte kyslú smotanu a napokon opatrne aj múku. Zmes by mala byť hladká.

Zostavenie koláča:

Stredne veľký plech vysteľte papierom na pečenie. Na dno rozvaľkajte alebo rovnomerne roztlačte cesto z chladničky. Nalejte plnku a posypte čučoriedkami. Na vrch nastrúhajte zmrznutý zvyšok cesta.

Pečenie:

Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu. Dĺžka pečenia sa môže líšiť podľa typu a výkonu rúry.

Podávanie:

Nechajte úplne vychladnúť, potom nakrájajte na kocky ľubovoľnej veľkosti. Podľa chuti posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

TIP: Môžete použiť ovocie podľa chuti.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*