
Krehký koláč s čučoriedkami.
Krehké cesto, jemný krém a čučoriedky ako sladká bodka na záver…
Suroviny:
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 180 g masla, masti alebo margarínu
- 100 g cukru
- 4 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček citrónového cukru
- 2 lyžice kyslej smotany
- ½ balíčka prášku do pečiva
Na plnku:
- 4 bielky
- 6 lyžíc hladkej múky
- 150 g cukru
- 1 balíček citrónového cukru (alebo nastrúhaná kôra z 1 citróna)
- 750 g kyslej smotany
- približne 250–300 g mrazených čučoriedok (napr. značky Ledo)
Postup:
Cesto:
Múku premiešajte s práškom do pečiva, pridajte na kúsky nakrájané maslo (alebo margarín/masť) a rukami zapracujte. Potom použite mixér s nástavcami na cesto, pridajte žĺtky a krátko premiešajte. Postupne vmiešajte kyslú smotanu, cukor, vanilkový aj citrónový cukor. Vypracujte cesto – ak je príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky. Z hotového cesta oddelíme tretinu a dáme ju do mrazničky. Zvyšné cesto uložíme do chladničky.
Plnka:
Bielky so štipkou soli vyšľahajte do polo tuha, pridajte cukor a citrónový cukor a vyšľahajte do tuha. Potom jemne vmiešajte kyslú smotanu a napokon opatrne aj múku. Zmes by mala byť hladká.
Zostavenie koláča:
Stredne veľký plech vysteľte papierom na pečenie. Na dno rozvaľkajte alebo rovnomerne roztlačte cesto z chladničky. Nalejte plnku a posypte čučoriedkami. Na vrch nastrúhajte zmrznutý zvyšok cesta.
Pečenie:
Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu. Dĺžka pečenia sa môže líšiť podľa typu a výkonu rúry.
Podávanie:
Nechajte úplne vychladnúť, potom nakrájajte na kocky ľubovoľnej veľkosti. Podľa chuti posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP: Môžete použiť ovocie podľa chuti.
Leave a Reply