
Jednoducho senzačný jablkovo makový koláč s marcipánom. Jednoduchý a šťavnatý koláčik. 🥮☕
Ingrediencie:
✦150 g maku
✦375 ml mlieka
✦600 g jabĺk
✦300 g masla
✦200 g trstinového cukru
✦100 g marcipánu
✦5 vajec
✦2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
✦3 g vanilky
✦1 štipka soli
✦500 g špaldovej múky
✦2 polievkové lyžice prášku do pečiva
✦2 polievkové lyžice kakaa (na polevu)
✦1 čajová lyžička kakaového prášku (na posyp)
Postup:
👉V miske zalejte 150 g maku a 375 ml mlieka a nechajte ho napučať približne 20 minút, kým mak neabsorbuje mlieko.
👉Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky. Potom ich zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy, aby nezhnedli.
👉Maslo a trstinový cukor vyšľahajte vo veľkej mise do peny. Postupne pridajte vajíčka a dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
👉Nasekajte marcipán na malé kúsky a pridajte ho k maslovej zmesi. Jemne ho zapracujte, aby sa kúsky rovnomerne rozložili v zmesi.
👉V samostatnej miske zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, vanilku a štipku soli.
👉Do zmesi masla, cukru a vajec postupne striedavo pridajte suché ingrediencie a zmes maku s mliekom, kým nevznikne hladké cesto.
👉Do pripraveného cesta jemne vmiešajte kúsky jabĺk.
👉Formu (priemer cca 26 cm) vyložte papierom na pečenie alebo ju vymastite a rovnomerne do nej nalejte cesto.
👉Koláč pečte v predhriatej rúre na 180°C (horný/spodný ohrev) asi 45-50 minút, alebo kým koláč nezíska zlatohnedú farbu a špáradlo nevyjde čisté.
👉Kým sa koláč pečie, zmiešajte práškový cukor s 2 lyžicami citrónovej šťavy a 1 lyžičkou kakaového prášku, aby ste vytvorili hustú polevu.
👉Hotový koláč vyberte z rúry, nechajte ho vychladnúť a potom ho polejte pripravenou polevou. Nechajte koláč úplne vychladnúť. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply