Jamkový koláč od babičky.

Čokoládové vlny s bielym krémom.

Tento koláč s jemným kakaovým cestom a krémovou náplňou z bieleho pudingu vás prekvapí nielen chuťou, ale aj originálnym spôsobom prípravy. Stačí vareška a máte dezert, ktorý zmizne zo stola rýchlejšie, než ho stihnete nakrájať.

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 100 g bravčovej masti (alebo 120 g masla)
  • 2 vajcia
  • 2 dl mlieka
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • ½ balíčka prášku do pečiva (6 g)
  • štipka soli

Na vrch:

  • 2 balíčky pudingového prášku s príchuťou bielej čokolády ( alebo vanilkový)
  • 50 g bielej čokolády
  • 6 polievkových lyžíc cukru
  • 1 liter mlieka

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny (až kým zmes nezbledne), potom pridáme roztopenú (ale vychladnutú) masť alebo maslo, mlieko, smotanu a nakoniec múku zmiešanú s kakaom, práškom do pečiva a štipkou soli. Vznikne hustejšie cesto, ktoré rozotrieme do vymasteného a múkou vysypaného plechu s rozmermi 20 × 30 cm.

Pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre pri 170 °C asi 13 – 18 minút. Čas je orientačný – radšej si urobte test ihlou.

Upečený koláč vyklopíme na dosku a kým je ešte horúci, pomocou rúčky varešky doň urobíme množstvo jamiek (čím viac, tým lepšie – puding sa pekne vsiakne a koláč bude šťavnatejší).

Pripravíme puding podľa návodu, do ešte horúceho pudingu pridáme nalámanú bielu čokoládu a miešame, kým sa čokoláda rozpusti a spojí s pudingom. Ešte horúci  krém  rovnomerne nalejeme na koláč, aby zatiekol aj do pripravených jamiek.

Necháme mierne stuhnúť a potom krájame a podávame.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*