
Čierny les – rýchly dezert bez pečenia.
Tento dezert ponúka klasickú chuť čokolády, višní a šľahačky v jednoduchšej, ale rovnako efektné verzii. Ideálny, keď chcete zapôsobiť – bez zdĺhavej prípravy tortového korpusu a zdobenia.
Suroviny:
Na piškótový korpus:
- 5 vajec
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 3,5 lyžice hladkej múky
- 1,5 lyžice nesladeného kakaa
- 0,5 balenia prášku do pečiva
- štipka soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 5 dl mlieka
- 4 lyžice cukru
- 3 dl smotany na šľahanie
Na čokoládovú omáčku:
- 1 ČL prášku na varenie čokoládovej omáčky (alebo pudingu s čokoládovou príchuťou)
- 3,5 dl mlieka
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice rumu (prípadne podľa chuti)
Na ozdobenie:
- višne bez kôstok (namočené v rume)
- čokoládové lupienky alebo hobliny
- šľahačka
Postup:
Príprava piškóty:
Upečte klasickú piškótu: vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli. Upečte v predhriatej rúre na 180 °C (cca 20–25 minút). Nechajte vychladnúť a potom nakrájajte na kocky približne 2×2 cm.
Čokoládová omáčka:
Pripravte ju podľa návodu na obaľte čokoládového prášku. Po vychladnutí pridajte rum a dobre premiešajte.
Krém:
Zmiešajte pudingový prášok a cukor v 1–2 dl studeného mlieka. Zvyšné mlieko priveďte do varu. Za stáleho miešania pridajte pudingovú zmes a uvarte hustý puding. Po miernom vychladnutí primiešajte mascarpone a následne vyšľahanú smotanu.
Vrstvenie:
Do väčšej misy alebo pohárov vrstvite v tomto poradí:
- krém
- kocky piškóty
- višne
- čokoládová omáčka
(Vrstvy zopakujte podľa množstva surovín.)
Záverečné ozdobenie:
Navrch dajte šľahačku, dozdobte višňami a čokoládovými lupienkami.
Tip:
Dezert chutí najlepšie po niekoľkých hodinách v chladničke, keď sa chute prepoja a piškóta nasiakne krémom a rumovou omáčkou.
Dobrú chuť!
Leave a Reply