Jeden recept – Rôzne chute. Veľa domácej zmrzliny, bez námahy.

Tento jednoduchý, no efektívny recept vám ukáže, ako z pár surovín pripraviť  skvelú krémovú domácu zmrzlinu, ktorá poteší aj náročných maškrtníkov. Dochutiť si ju môžete, podľa vlastných preferencii.
Čo budete potrebovať?

Základné suroviny:

  • 500 ml Sladká smotana na šľahanie – pre krémovú konzistenciu
  • 250 ml Sladené kondenzované mlieko – dodá sladkosť a hustotu
  • Voliteľné prísady – vanilkový extrakt, kúsky čokolády, ovocie podľa chuti, oriešky, karamel…

Tip:

Používajte plnotučnú smotanu a kvalitné kondenzované mlieko bez pridaných látok pre čo najlepší výsledok.

Vybavenie, ktoré máte doma.

  • Veľká miska
  • Ručný alebo elektrický mixér
  • Nádoba s uzatvárateľným viečkom vhodná do mrazničky

Nie je potrebný žiadny špeciálny prístroj.

Postup: od miešania po mrazenie.

1.  Vyšľahajte smotanu – mixérom do tuha. (smotana drží tvar).

2. Pridajte kondenzované mlieko – jemne vmiešajte, aby ste zachovali nadýchanosť.

3. Dochucujte – pridajte vanilku alebo iný extrakt (napr. mätový, mandľový, kokosový).

4. Vylepšite prísadami – kúsky čokolády, nasekané ovocie alebo karamel podľa chuti.

5. Zamrazte – hmotu rovnomerne rozotrite do nádoby a mrazte aspoň 6 hodín, ideálne cez noc.

Prečo si zmrzlinu pripraviť doma?

Máte kontrolu nad zložením – žiadne umelé farbivá, arómy či konzervanty

Chuť a výživa podľa vás – menej cukru, rastlinné alternatívy, prídavok super potravín ( ovocie podľa chuti)

Neobmedzená kreativita – netradičné chute ako levanduľa, matcha alebo pikantná čokoláda

Tajomstvo krémovosti.

Správny pomer smotany a mlieka – zaručí jemnú konzistenciu bez emulgátorov. ( 2 diely smotany na 1 diel kondenzovaného mlieka)

Dobre uzavretá nádoba – minimalizuje vznik ľadových kryštálov

Bez miešania počas mrazenia – postačí, ak sú použité kvalitné a tučné suroviny

Tipy na chute a servírovanie.

  • Karamel a kúsky sušienok.
  • Čerstvé čučoriedky s citrónovou kôrou.
  • Mangové pyré s kokosovými lupienkami.

Servírovanie: Skúste zmrzlinu podať v dekoračných pohároch alebo vaflových kornútoch. Ozdobte šľahačkou, čokoládovým sirupom či lístkom mäty.

Záver.
Domáca zmrzlina bez prístrojov je jednoduchá, dostupná a prispôsobiteľná. S trochou času a fantázie si môžete pripraviť dezert, ktorý bude chutiť presne podľa vašich predstáv – bez kompromisov.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept  páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*