
Tento lahodný tvarohový koláč s marhuľami a ricottou je ideálny letný dezert – svieži, jemný a krásne voňavý. Skvelo sa hodí ku káve alebo ako sladká bodka po obede.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 120 g masla (studeného, nakrájaného na kúsky)
- 1 vajce
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
Na plnku:
- 350 g ricotty ( alebo tvarohu)
- 100 g bieleho jogurtu
- 60 g cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- šťava z 1/2 citróna
- 2 vajcia
Na vrch:
- 10 marhúľ (prekrojených na polovice)
- mandľové lupienky podľa chuti
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Príprava cesta:
V miske zmiešajte múku, práškový a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a studené maslo. Prstami alebo mixérom vypracujte drobenku. Pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
Formovanie:
Cesto vyvaľkajte a vložte do tortovej formy s priemerom 22 cm. Okraje vytiahnite do výšky 2–3 cm. Dno jemne popichajte vidličkou.
V miske vyšľahajte ricottu, jogurt, cukor, škrob, citrónovú šťavu a vajcia do hladkej hmoty. Nalejte ju na pripravené cesto.
Ovocie:
Na plnku naukladajte polovice marhúľ reznou stranou nahor. Posypte mandľovými lupienkami.
Pečenie:
Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40–45 minút, kým povrch jemne nezhnedne.
Dokončenie:
Po vychladnutí koláč posypte práškovým cukrom.
Tip:
Ak sú marhule veľmi kyslé, môžete ich pred pečením jemne posypať cukrom.
Dobrú chuť! 🍑🥧
Leave a Reply