Jemná syrová polievka – za 15 minút.

Syrová polievka, ak hľadáte rýchle, jednoduché a zároveň špeciálne teplé jedlo, táto krémová, hodvábna syrová polievka bude perfektnou voľbou! Stačí pár ingrediencií, odmerka a vaša chutná večera je hotová.

Krémová syrová polievka.

Ingrediencie (na 4 porcie).

  • 140 g masla
  • 1 červená cibuľa – nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku – prelisované
  • 2 kopcovité PL hladkej múky
  • 500 ml vývaru (alebo voda + 1 bujónová kocka)
  • 375 ml mlieka (1 a ½ hrnčeka)
  • 100–150 g strúhaného syra (napr. trapist, gouda, čedar)
  • ¼ ČL mletého korenia (farebné alebo čierne)
  • ¼ ČL muškátového orieška
  • štipka až dve čili vločiek
  • soľ podľa chuti (približne ¼ – ½ ČL)
  • opečený chlieb so syrom – na podávanie
  • 1 PL olivového oleja – na záver

Postup.

V hrnci roztopte maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte na miernom ohni do skolvita. Prisypte múku a za stáleho miešania ju orestujte dozlatista.

Prilejte vývar a mlieko, premiešajte dohladka. Dochuťte korením, muškátovým orieškom, čili a soľou. Varte približne 10–12 minút, kým cibuľa úplne nezmäkne.

Polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Vmiešajte strúhaný syr a miešajte, kým sa úplne nerozpustí (cca 3–4 minúty).

Na záver pridajte lyžicu olivového oleja a nechajte polievku ešte 1–2 minúty odstáť – zhustne a chute sa prepoja.

Servírovanie.

Podávajte horúce, s opečeným chlebom posypaným syrom. Výborne chutí aj s chilli olejom alebo čerstvými bylinkami (napr. petržlenová vňať). Môžete ju doplniť syrovými tyčinkami alebo slanými koláčikmi typu scones.

Tipy a obmeny.

  • Namiesto klasického syra skúste údený syr alebo čedar – dodajú polievke výraznejšiu chuť.
  • Pre ešte krémovejšiu konzistenciu môžete pridať trochu smotany na varenie.
  • Zvyšky polievky skladujte v chladničke – vydržia až 2 dni. Po zohriatí chutí rovnako výborne.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*