Kakaový ryžový nákyp.

Kakaový ryžový nákyp – u nás veľký favorit.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!

 

Ak máte radi ryžový nákyp a zároveň čokoládové dezerty, tento recept si určite zamilujete. Podľa chuti môžete pridať aj hrozienka – my sme tentokrát vynechali. Výsledkom je jemný, nadýchaný a bohatý dezert, ktorý môžete podávať so šľahačkou alebo džemom.

Lahodný, mäkký, nadýchaný dezert, ktorý sa krásne krája a ešte lepšie chutí. Treba ochutnať – určite si ho zamilujete!

Ingrediencie:

  • 500 g ryže
  • 400 ml studenej vody
  • štipka soli
  • 2 litre mlieka
  • 350 g kryštálového cukru
  • 70 g nesladeného kakaového prášku
  • rumová alebo pomarančová aróma
  • 70 g masla
  • 6 vajec
  • štipka soli (do bielkov)
  • 150 g horkej čokolády

Postup:

✦ Do hrnca dáme ryžu, 400 ml vody a štipku soli. Varíme, kým ryža neabsorbuje všetku vodu.

✦ Keď je voda vsiaknutá, prilejeme 2 litre mlieka. Varíme na strednom plameni a občas premiešame, kým zmes nezhustne (približne 25 minút – závisí od typu ryže).

✦ Keď ryža zhustne, pridáme cukor, kakao, rumovú alebo pomarančovú arómu a premiešame. Pokračujeme vo varení. Pridáme maslo a varíme ešte niekoľko minút, kým sa úplne neroztopí. Zmes bude krásne krémová.

✦ Odstavíme z ohňa a necháme úplne vychladnúť.

✦ Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh (trvá to asi 2–3 minúty).

✦ Do vychladnutej ryžovej zmesi primiešame žĺtky a nasekanú čokoládu. Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov v dvoch dávkach – zmes trochu spľasne, ale to je v poriadku.

✦ Zmes vylejeme na plech (35 × 25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút – kým povrch nezíska peknú zlatohnedú farbu.

✦ Pred podávaním necháme mierne vychladnúť.  Vlažný dezert nakrájame na kocky a servírujeme so šľahačkou alebo džemom podľa chuti.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*