
Kakaový ryžový nákyp – u nás veľký favorit.
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!
Ak máte radi ryžový nákyp a zároveň čokoládové dezerty, tento recept si určite zamilujete. Podľa chuti môžete pridať aj hrozienka – my sme tentokrát vynechali. Výsledkom je jemný, nadýchaný a bohatý dezert, ktorý môžete podávať so šľahačkou alebo džemom.
Lahodný, mäkký, nadýchaný dezert, ktorý sa krásne krája a ešte lepšie chutí. Treba ochutnať – určite si ho zamilujete!
Ingrediencie:
- 500 g ryže
- 400 ml studenej vody
- štipka soli
- 2 litre mlieka
- 350 g kryštálového cukru
- 70 g nesladeného kakaového prášku
- rumová alebo pomarančová aróma
- 70 g masla
- 6 vajec
- štipka soli (do bielkov)
- 150 g horkej čokolády
Postup:
✦ Do hrnca dáme ryžu, 400 ml vody a štipku soli. Varíme, kým ryža neabsorbuje všetku vodu.
✦ Keď je voda vsiaknutá, prilejeme 2 litre mlieka. Varíme na strednom plameni a občas premiešame, kým zmes nezhustne (približne 25 minút – závisí od typu ryže).
✦ Keď ryža zhustne, pridáme cukor, kakao, rumovú alebo pomarančovú arómu a premiešame. Pokračujeme vo varení. Pridáme maslo a varíme ešte niekoľko minút, kým sa úplne neroztopí. Zmes bude krásne krémová.
✦ Odstavíme z ohňa a necháme úplne vychladnúť.
✦ Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh (trvá to asi 2–3 minúty).
✦ Do vychladnutej ryžovej zmesi primiešame žĺtky a nasekanú čokoládu. Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov v dvoch dávkach – zmes trochu spľasne, ale to je v poriadku.
✦ Zmes vylejeme na plech (35 × 25 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút – kým povrch nezíska peknú zlatohnedú farbu.
✦ Pred podávaním necháme mierne vychladnúť. Vlažný dezert nakrájame na kocky a servírujeme so šľahačkou alebo džemom podľa chuti.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply