Všetci si myslia, že je zdravšia ale nie je to tak…
Štúdie ukázali, že hnedá ryža obsahuje podstatne viac arzénu ako jej biely náprotivok. Čo to pre nás znamená? Je konzumácia hnedej ryže nebezpečná pre vaše zdravie?
Arzén v ryži
Arzén, chemický prvok, ktorý sa prirodzene vyskytuje v životnom prostredí, môže byť vo vyšších koncentráciách nebezpečný a ryža má vzhľadom na svoje kultivačné vlastnosti tendenciu tento prvok akumulovať. Nielen ryžové zrná, ale aj odvodené produkty – ryžové mlieko, pufovaná ryža – môžu obsahovať arzén. Bio ryža sa v tomto smere nijako nelíši od „konvenčnej“ ryže.
Vykonaný výskum však naznačuje, že hnedá ryža má asi o 80 percent vyšší obsah arzénu ako biela ryža. Je to spôsobené tým, že arzén sa hromadí vo vonkajších vrstvách zŕn ryže, ktoré sa odstraňujú počas procesu čistenia bielej ryže.
V závislosti od regiónu sa líši aj obsah arzénu – je výsledkom kombinácie pôdnych a vodných faktorov a spôsobov pestovania.
Vplyv arzénu na zdravie
Arzén môže mať významné účinky na ľudské zdravie, najmä pri dlhodobej expozícii. Deti sú vzhľadom na nižšiu telesnú hmotnosť a vyvíjajúci sa organizmus náchylnejšie na jeho toxické účinky.
Vysoké dávky arzénu môžu viesť k akútnej otrave, ktorá sa prejavuje príznakmi ako bolesť hlavy, kovová chuť v ústach, nadmerná tvorba slín a hematúria, ktoré sú výsledkom priameho toxického účinku arzénu na orgány a tkanivá.
Dlhodobé vystavenie nízkym dávkam arzénu, aj keď je vo svojich bezprostredných účinkoch menej dramatické, tiež predstavuje vážne zdravotné riziko. Jeho prítomnosť v tele môže prispieť k rozvoju rôznych foriem rakoviny, vrátane rakoviny močového mechúra, pľúc a kože.
Tento mechanizmus súvisí s mutagénnymi a karcinogénnymi vlastnosťami arzénu, ktoré môžu viesť k poškodeniu DNA a narušeniu bunkových procesov.
Dlhodobá konzumácia arzénu, dokonca aj v malých množstvách, tiež zvyšuje riziko:
- aterosklerózy
- choroby srdca,
- diabetes 2. typu
Ako minimalizovať množstvo arzénu v ryži?
Aby sa minimalizovalo riziko arzénu, odporúča sa ryžu pred varením dôkladne prepláchnuť a po uvarení vypustiť vodu. Odborníci tiež radia zvýšiť množstvo vody pri varení – na jeden pohár ryže je najlepšie použiť šesť pohárov vody. Táto akcia môže znížiť množstvo arzénu v hotovom jedle až o 30%.
Treba sa ryži vyhýbať?
Určite nie. Ak ju nebudete jedávať každý deň na obed aj na večeru, netreba sa obávať.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply