
Na konci príspevku najdete video podľa ktorého môžete postupovať!
Tento koláčik je vhodný na rodinné oslavy. Ako z cukrárne. Vaši hostia budú očarený!
Ingrediencie:
SVETLÉ CESTO:
- 6 bielkov
- 1 pohár zemiakového škrobu
- 3/4 pohára cukru
- 1/3 pohára oleja
- 1 lyžica octu
Bielka vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Zemiakový škrob preosejeme a po častiach opatrne primiešame do snehu. Nakoniec primiešame olej a ocot. Premiešame.
TMAVÉ CESTO:
- 6 žĺtkov
- 2 celé vajcia
- 6 lyžíc cukru
- 4 kopcovité lyžice pšeničnej hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1/3 pohára oleja
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a kakaom.
Žĺtka, vajcia a cukor vymiešame do peny. Po častiach primiešame múčnu zmes, premiešame. Nakoniec pridáme olej a vymiešame do hladka.
Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžicou uložíme kôpky svetlého cesta. Potom opäť lyžicou pomedzi biele kôpky navrstvíme tmavé cesto. Potom na tmavé cesto opäť déme biele cesto, takto pokračujeme, kým minieme obe cesta. Nakoniec vrch opatrne zarovnáme a lyžičkou urobíme do cesta pásy.( tak ako vo videu.)
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 40 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť a odstraníme papier na pečenie.
Upečený korpus rozrežeme na dva rovnaké tenké platy.
PUDINGOVÝ KRÉM:
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 1 lyžica zemiakového škrobu
- 2 lyžice cukru
- 200 g masla
1 dl mlieka vymiešame s vanilkovým pudingom a zemiakovým škrobom. Zvyšné mlieko zmiešame s cukrom a privedieme do varu. Keď mlieko začne vrieť pridáme rozmiešaný puding a uvaríme hustú kašu. Uvarený puding zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vymiešame do peny a postupne spojíme s vychladeným pudingom. Dobre vymiešame.
NA POLIATIE :
- vlažná voda
- citrónovou šťavou z pol citróna
- lyžička cukru.
Vodu vymiešame s cukrom a citrónovou šťavou.
Plech vyložíme potravinárskou fóliou a uložíme na spodok plechu jeden upečený plát, mierne ho polejeme citrónovou vodou. Natrieme polovicou pudingového krému.
ŽELÉ:
- 1 egrešové želé
- 1 modré želé( čučoriedkové)
- 800 ml horúcej vody.
V horúcej vode rozmiešame egrešové aj čučoriedkové žele. Vymiešame, kým sa želé rozpustí.
EŠTE POTREBUJEME:
- 1 balenie piškót
- čierna káva
- čokoládová posypka
Piškoty mierne namáčame v káve a ukladáme ich na rozotretý pudingový krém.
Keď začne želé tuhnúť rovnomerne ho navrstvíme na piškóty namočené v káve, opatrne zarovnáme a odložíme koláč do chladničky, kým želé stuhne.
Na stuhnuté žele rovnomerne rozotrieme druhú polovicu pudingového kréme a na vrch položíme druhý plát cesta, mierne zaťažíme.
KAKAOVÁ POLEVA:
- 125 g masla
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica kakaa
Maslo, cukor, mlieko a kakao opatrne zahrievame, kým sa maslo rozpustí, vymiešame do leskla, miešame až kým nezačne poleva hustnúť. ( Poleva nesmie začať vrieť)
Vrch koláča polejeme kakaovou polevou a posypeme čokoládovou posypkou. Odložíme na noc do chladničky. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply