
Tieto krehké sušienky s jablkovou plnkou sú jemné, voňavé a ideálne ku káve či čaju. Vďaka jednoduchej príprave a lahodnej chuti si ich zamilujete už po prvom súste.
Ingrediencie:
Cesto:
- 280 g hladkej múky
- 20 g kukuričného škrobu
- 150 g masla (izbovej teploty)
- 40 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 50 g kyslej smotany
Plnka:
- 2 veľké jablká
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička masla
- 2 sušienky typu Petit Beurre (rozdrvené na jemno)
- práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Príprava cesta:
V miske premiešajte múku, kukuričný škrob, práškový a vanilkový cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridajte na kúsky nakrájané maslo a prstami ho zapracujte do múky, kým nevznikne sypká zmes. Potom pridajte žĺtok a kyslú smotanu, a vypracujte hladké cesto (nesmiete miesiť príliš dlho, aby nebolo po upečení tuhé).
Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke 30 minút.
2. Príprava plnky:
Medzitým si pripravte plnku. Jablká nastrúhajte a vložte do hrnca spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a maslom. Varte na strednom ohni, kým sa nevydusí prebytočná tekutina.
Odstavte z ohňa, nechajte krátko vychladnúť a potom primiešajte rozdrvené sušienky. Nechajte úplne vychladnúť.
3. Tvarovanie:
Cesto rozdeľte na dve časti, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Každý kus rozvaľkajte medzi dvoma suchými papiermi na pečenie na hrúbku asi 2 mm. Nepodsýpajte múkou, aby neskôr nebolo cesto suché.
Pomocou kolieska na cesto narežte obdĺžniky cca 5 × 8 cm. Do každej časti urobte niekoľko plytkých zárezov kolieskom v smere kratšej strany (neprerežte cesto úplne). Obráťte ich hladkou stranou nahor a zakryte utierkou, kým dokončíte všetky kúsky.
4. Plnenie a rolovanie:
Na každý obdĺžnik dajte lyžičku plnky a rozotrite takmer po celej ploche. Od kratšej strany začnite rolovať do závitku – narezaná strana zostane zvonku.
Kúsky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Pečenie:
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút, kým jemne nezružovejú. Nechajte ich vychladnúť priamo na plechu. Studené sušienky posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply