
Toto je naozaj chutné jedlo: chrumkavé kuracie stehná pečené na masle a cesnaku v kombinácii s jemnou, syrovou zemiakovou kašou. Jednoduché, no výnimočné jedlo vhodné na každú príležitosť.
Ingrediencie:
Na kuracie stehná:
- 6 kuracích stehien (môžu byť celé alebo rozpolené)
- 6–8 strúčikov cesnaku
- 2–3 PL masla
- soľ, mleté čierne korenie
Na zemiakovú kašu:
- 500–600 g zemiakov
- ½ hrnčeka mlieka (cca 1,25 dl)
- 100 g strúhaného syra s výraznejšou chuťou (napr. červený čedar)
- 140 g masla
- 1 PL soli do vody na varenie zemiakov
- 1 ČL soli do pyré
Poznámka: Použitý hrnček má objem 2,5 dl.
Postup:
Príprava stehien:
Kuracie stehná rozrežte na polovicu a poukladajte ich do jemne naolejovaného pekáča – kožou nadol. Osoľte, okoreňte a posypte polovicou prelisovaného cesnaku.
(Voliteľné: Pred pečením namočte stehná na 30 minút do studenej vody. Následne urobte pozdĺžny rez pri kosti a jemne mäso stlačte – odstráni sa tak zvyšná krv a stehná budú po upečení krajšie.)
Stehná otočte, osoľte, okoreňte aj z druhej strany a posypte zvyškom cesnaku.
Navrch položte tenké plátky masla.
Pečenie:
Pekáč zakryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 220 °C. Pečte 30–40 minút (program horný/dolný ohrev).
Potom odstráňte alobal, znížte teplotu na 200 °C a pečte ďalej do zlatista.
Ak sa v pekáči nahromadí príliš veľa šťavy, zlejte ju do misky.
Počas dopekania môžete stehná 1–2× potrieť steakovou omáčkou.
Zemiaková kaša:
Ošúpte zemiaky, nakrájajte ich na menšie kúsky a uvarte do mäkka v osolenej vode. Sceďte ich a spolu s ohriatym mliekom, syrom, maslom a soľou ich rozmixujte do hladka.
Tip na podávanie: Podávajte horúce stehná s bohatou porciou zemiakového pyré. Môžete dozdobiť čerstvými bylinkami alebo zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply