Kuracie stehná s cesnakom a krémovou syrovou zemiakovou kašou.

Toto je naozaj chutné jedlo: chrumkavé kuracie stehná pečené na masle a cesnaku v kombinácii s jemnou, syrovou zemiakovou kašou. Jednoduché, no výnimočné jedlo vhodné na každú príležitosť.

Ingrediencie:

Na kuracie stehná:

  • 6 kuracích stehien (môžu byť celé alebo rozpolené)
  • 6–8 strúčikov cesnaku
  • 2–3 PL masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Na zemiakovú kašu:

  • 500–600 g zemiakov
  • ½ hrnčeka mlieka (cca 1,25 dl)
  • 100 g strúhaného syra s výraznejšou chuťou (napr. červený čedar)
  • 140 g masla
  • 1 PL soli do vody na varenie zemiakov
  • 1 ČL soli do pyré

Poznámka: Použitý hrnček má objem 2,5 dl.

Postup:

Príprava stehien:

Kuracie stehná rozrežte na polovicu a poukladajte ich do jemne naolejovaného pekáča – kožou nadol. Osoľte, okoreňte a posypte polovicou prelisovaného cesnaku.

(Voliteľné: Pred pečením namočte stehná na 30 minút do studenej vody. Následne urobte pozdĺžny rez pri kosti a jemne mäso stlačte – odstráni sa tak zvyšná krv a stehná budú po upečení krajšie.)

Stehná otočte, osoľte, okoreňte aj z druhej strany a posypte zvyškom cesnaku.

Navrch položte tenké plátky masla.

Pečenie:

Pekáč zakryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do predhriatej rúry na 220 °C. Pečte 30–40 minút (program horný/dolný ohrev).

Potom odstráňte alobal, znížte teplotu na 200 °C a pečte ďalej do zlatista.

Ak sa v pekáči nahromadí príliš veľa šťavy, zlejte ju do misky.

Počas dopekania môžete stehná 1–2× potrieť steakovou omáčkou.

Zemiaková kaša:

Ošúpte zemiaky, nakrájajte ich na menšie kúsky a uvarte do mäkka v osolenej vode. Sceďte ich a spolu s ohriatym mliekom, syrom, maslom a soľou ich rozmixujte do hladka.

Tip na podávanie: Podávajte horúce stehná s bohatou porciou zemiakového pyré. Môžete dozdobiť čerstvými bylinkami alebo  zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*