Lenivý medový koláč za 30 minút.

Najjednoduchší a najchutnejší recept na rýchly koláč.

Tento koláč pripomína perník a jeho príprava vám nezaberie viac než polhodinu. Krém si môžete upraviť podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie na cesto:

  • med – 210 g
  • hladká múka – 280 g
  • vajcia – 5 ks
  • kryštálový cukor – 180 g
  • prášok do pečiva – 1 polievková lyžica

Ingrediencie na krém:

  • smotana na šľahanie (vychladená) – 200 ml
  • hustá kyslá smotana – 250 ml
  • práškový alebo kryštálový cukor – podľa chuti

Postup:

Príprava medového základu:

Zmiešajte med s práškom do pečiva a za stáleho miešania ho mierne zohrejte. Keď začne zmes peniť, ihneď odstavte z ohňa.

Šľahanie vajec:

Vajcia vyšľahajte s cukrom do hustej svetlej peny (objem sa má zväčšiť, cukor sa má rozpustiť).

Spojenie zložiek:

Do vaječnej zmesi po častiach vmiešajte teplý med a premiešajte stierkou. Potom postupne preosievajte múku a opatrne vmiešavajte do cesta.

Pečenie:

Cesto rovnomerne rozotrite do formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–40 minút, do zlatista.

Príprava krému:

Vyšľahajte smotanu do tuha.
V inej miske vyšľahajte kyslú smotanu s cukrom.
Obe zmesi spojte a vyšľahajte do hladkého krému.

Zostavenie koláča:

Vychladnutý korpus pozdĺžne prekrojte na 2–3 pláty.
Každý plát natrite krémom a poukladajte na seba.

Zdobenie a chladenie:

Povrch koláča posypte mletými orechmi, sušienkovou strúhankou alebo inou ozdobou podľa chuti.
Nechajte koláč niekoľko hodín vychladiť v chladničke, ideálne cez noc.

Dobrú chuť!

Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*