Limetkové rezy.

Osviežujúci letný dezert s vôňou a chuťou limetky. Cesto je jemné, krém svieži a poleva dodáva dezertu elegantný lesk.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli
  • nastrúhaná kôra z 1 limetky
  • 1 vajce
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 100 g kyslej smotany

Na krém:

  • 400 ml mlieka
  • 4 kopcovité PL hladkej múky
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 200 g práškového cukru
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 limetky

Na polevu:

  • 300 g práškového cukru
  • šťava z 1 limetky
  • 1 bielok (voliteľný – pre lesklý efekt)
  • pár kvapiek vody podľa potreby

Postup:

Príprava cesta:

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke, kým pripravíte krém.

Krém:

V mlieku dôkladne rozmiešajte múku a za stáleho miešania uvarte hustú kašu. Nechajte vychladnúť. Maslo vymiešajte s cukrom do peny a potom doň zapracujte vychladnutú kašu. Pridajte limetkovú kôru a šťavu, dobre premiešajte.

Pečenie cesta:

Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu cca 30 × 35 cm. Plech vyložte papierom na pečenie a jednotlivé pláty pečte 8–10 minút. Nechajte vychladnúť.

Zostavenie koláča:

Pláty striedavo naplňte pripraveným krémom. Vrch zostane bez krému – naň príde poleva.

Glazúra:

Práškový cukor vymiešajte s limetkovou šťavou a bielkom do hladka. Pridajte pár kvapiek vody, ak je poleva príliš hustá. Natrite na vrchný plát koláča.

Dokončenie:

Koláč uložte do chladničky a nechajte odstáť, ideálne cez noc. Krájajte nožom namočeným v horúcej vode.

Tip:
Ak chcete dosiahnuť extra svieži efekt, môžete do krému pridať aj trochu limetkovej esencie alebo kvapku limetkového likéru.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*