
Jemné donuty – obľúbené jedlo celej rodiny.
Tento recept patrí k obľúbeným v našej rodine. Pripravujeme ho často, pretože donuty sú mimoriadne chutné!
Ingrediencie:
Cesto:
- 240 ml mlieka (vlažného)
- 7 g sušeného droždia
- 530 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 vajcia
- kôra z 1 citróna (nastrúhaná)
- 125 g rozpusteného masla
Poleva – varianty.
Cukrová poleva:
- 300 g práškového cukru
- 1 bielok
- pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva (voliteľné)
Čokoládová poleva:
- 150 g horkej alebo mliečnej čokolády
- cca 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup:
Kvások:
Do vlažného mlieka pridajte trochu cukru, prisypte sušené droždie a nechajte 5 minút odstáť.
Cesto:
Múku preosejte do misy, pridajte cukor, vanilkový cukor, vajcia, citrónovú kôru a rozpustené maslo. Pridajte pripravený kvások a vypracujte hladké cesto (cca 10 minút). Zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
Tvarovanie:
Vykysnuté cesto vyvaľkajte na hrúbku 1–1,5 cm. Pomocou väčšieho pohára alebo formičky vykrajujte kruhy, v strede urobte menší otvor (napr. štamprlíkom). Nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
Varenie:
Šišky smažte v stredne rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke.
Poleva:
Na vodnom kúpeli zmiešajte práškový cukor s bielkom. Miešajte, kým zmes nie je hladká, potom pridajte farbivo. ( podľa vlastnej chuti)
Čokoládovú polevu pripravíte rozpustením čokolády s olejom nad parou alebo v mikrovlnke.
Zdobenie:
Vychladnuté šišky namáčajte do polevy podľa chuti. Posypte farebnou posýpkou, podľa chuti. Recept vystačí približne na 20–22 kusov.
Dobrú chuť!
Leave a Reply